Skip to main content

Aktualizálta a veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség. Mintegy hetvenezerre nőtt a felsorolt fajok száma, közülük több mint húszezret a kihalás veszélye fenyeget.

"Az összkép meglehetősen nyugtalanító. Ki kell használnunk ismereteinket, hogy a természetvédelmi tevékenységek célirányosan és hatékonyan működjenek" - hangoztatta Jane Smart, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) faji sokszínűséggel foglalkozó osztályának igazgatója.

A világszövetség szerint pontosan 800 faj halt ki, például a Cyprinodon arcuatus nevű pontyfaj és a zöldfoki-szigeteki óriásszkink, több faj egyedszáma pedig veszélyes mértékben csökkent, ilyen például a fehérajkú pekari és a rücskösfarkú disznódelfin.

Először vizsgálták meg a vörös lista összeállításához az édesvízi garnélák állományát. Kiderült, 28 százalékukat fenyegeti a kihalás veszélye. Tíz százalékukkal élelmiszerként kereskednek, köztük van például az óriás édesvízi garnéla (Macrobrachium rosenbergii), amely fontos szerepet játszik az édesvízi táplálékláncban.

Az állatok mellett a tűlevelűek, a világ legrégebbi és legmagasabb élőlényei is veszélybe kerültek az IUCN szerint, minden harmadik faj a kihalás szélére jutott. Veszélyeztetett többek között a Monterey-fenyő (Pinus radiata), amelynek hatalmas befolyása van a klíma alakulására. A szervezet szerint a tűlevelű erdők révén háromszor több szén raktározódik el, mint az esőerdők révén, egyes tűlevelű fák pedig az ötezer éves kort is elérhetik és száz méternél magasabbra is nőhetnek.

A világszintű fakitermelés ráadásul odáig fajulhat, hogy egyes fajok még az előtt eltűnnek, hogy az IUCN lajstromba tudná venni őket - figyelmeztetett Aljos Farion, a szervezet tűlevelű-szakértője. Az IUCN a világ legnagyobb, állami és nem állami természetvédelmi szervezeteket tömörítő hálózata.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/felduzzadt-a-voros-listan-szereplo-allatfajok-szama.html

Kép forrása: http://www.guardian.co.uk/environment/datablog/2009/oct/23/endangered-species-red-list-data-review 

TOP 5