Skip to main content

(Fotó: hvg.hu) Az incidens a Balitól mintegy 400 kilométerre található Rinca szigetén történt. A varánusz a szájában lévő méregmirigyek segítségével bénítja meg áldozatát. Az utóbb három évben két embert is komodói sárkány ölt meg, de ezúttal nem történt tragédia. Megtámadta a komodói állatrezervátum két alkalmazottját egy komodói sárkány, a világ legnagyobb testű varánusza – közölte szerdán a rezervátum.

Ez a ritkának számító incidens a Komodói Nemzeti Park középső részén, Balitól mintegy 400 kilométerre található Rinca szigetén történt. Ez az egyetlen hely a világon, ahol még szabadon él az óriásgyík.

A két méter hosszú állat benyomult a bódéba, ahol az 50 éves idegenvezető éppen jegyeket árusított a turistáknak. A férfi, aki 2009-ben már volt egyszer hasonló támadás áldozata, "ijedtében egy székre menekült" – mondta el Heru Rudiharto, a Komodói Nemzeti Park egyik vezetője. A varánusz azonban elkapta, és megharapta a lábát.

Kollégája kiáltozására odasietett egy másik alkalmazott, de a varánusz ellene fordult, és őt is lábon harapta. Mindkettőjüket kórházba szállították. Nincsenek életveszélyben, de mérgezéstől tartva megfigyelés alá helyezték őket. A varánusz a szájában lévő méregmirigyek segítségével bénítja meg áldozatát.

Az óriásgyík (Varanus komodoensis) a legnagyobb húsevő sárkánygyík, hossza a három métert is elérheti. Egy szarvassal is képes egyetlen harapással végezni, és egy kecskét is képes egészben lenyelni. 2009 márciusában egy halászt ölt meg egy komodói sárkány, akire gyümölcsszedés közben támadt rá. Két évvel később egy kilencéves kisfiúval végzett egy óriásgyík hasonló körülmények között.

A Komodói Nemzeti Parkban és a környékén feltehetően mintegy 3000 komodói sárkány él, a turisták itt csak vadőr kíséretében sétálhatnak.

Forrás: http://hvg.hu/panorama/20130206_Emberekre_tamadt_a_komodoi_sarkany#utm_source=hvg_daily&

TOP 5