Skip to main content

A globális felmelegedés miatt honosodhatott meg Írországban egy mediterrán földigiliszta, amelynek nagy populációját a University College Dublin biológusai fedezték fel. A felfedezésről a Biology Letters legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Prosellodrilus amplisetosus kizárólag Franciaország délnyugati részén, az Aquitaine-régióban honos. A tudósok feltételezése szerint az emberi tevékenységnek köszönhetően "települhetett át" ezer kilométerre eredeti élőhelyétől.

Nagy valószínűséggel facsemetékkel, csalikukacokkal "importálhatták" Írországba - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-07-mediterranean-earthworm-species-ireland-global.html).

"Csupán néhány esetben észlelték a Prosellodrilus amplisetosus felbukkanását eredeti élőhelyén kívül" - hangsúlyozta Olaf Schmidt, a tanulmány társszerzője.
A mediterrán földigiliszta populációját egy dublini városi farmon fedezték fel, ahol a talaj hőmérséklete magasabb, mint vidéken. Vélhetően ez segíthette megtelepedését Írországban, ahol az átlaghőmérséklet 3 Celsius fokkal alacsonyabb, mint a Prosellodrilus amplisetosus "szülőföldjén".

Mint a dublini kutatók rámutatnak, a mediterrán földigiliszta nem egy invazív faj, azaz nem versenyez az élelemforrásokért az őshonos fajokkal.
"Összehasonlítva a giliszták vegyi összetételét, azt tapasztaltuk, hogy a jövevények azokkal a szerves maradványokkal táplálkoznak, amelyeket nem hasznosít a kéttucatnyi őshonos faj" - mutatott rá Carol Melody, a tanulmány társszerzője.

Ugyanakkor, ha a Prosellodrilus amplisetosus kiterjeszti élőhelyeit, megnövekszik a talajból felszabaduló szén-dioxid mennyisége, amely az őshonos fajok számára "élvezhetetlen" szerves anyagokba volt "bezárva".

Forrás: http://infopapa.hu/hir_olvas/permalink:mediterran-foldigiliszta-honosodott-meg-rorszagban-a-globalis-felmelegedes-miatt-2012-07-27-080422

TOP 5