Skip to main content
jegesmedve madárinfluenza

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Jegesmedvét is megölt a H5N1 madárinfluenza, ökológiai katasztrófa következhet, nyilatkozták kutatók, írja a The Guardian alapján a 24.hu.

Az elhullásról decemberben adott ki hivatalos közleményt az illetékes környezetvédelmi hivatal Alaszkában.

hirdetés

A medvét Utqiagvik nevű település közelében találták meg két évvel azután, hogy Észak-Amerikában beazonosították a legújabb vírustörzset. Az állat vélhetőleg elhullott, fertőzött madarak tetemét fogyaszthatta el. Nem kizárt azonban, hogy több állat is megbetegedett és elpusztult.

Mint ismeretes, a jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szerepelnek, veszélyeztetett faj, így a veszteség ezért is különösen fájdalmas.

Világjárvány - Ökológiai Katasztrófa

A rendkívüli fertőzés következtében 2021 óta tart a járvány, mely becslések szerint azóta már több millió vadon élő madár pusztulását okozta. De nemcsak madarakét, hanem emlősökét is, azaz a H5N1 ma már nemcsak az Antarktiszon élő emlősök körében szedi az áldozatait, hanem az Északi-sarkvidéken is, tehát egy világjárvánnyal állunk szemben, nyilatkozta Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa.

Olyan járvánnyal, mely a tudósok szerint a modern világ legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a vírus megjelenik az elszigetelten élő pingvinpopulációk körében is.

Vélhetően a vírus már az Antarktiszi-félsziget csúcsánál lévő Heroína-szigeten élő barna halfarkasok közt is felütötte a fejét, így egyre közelebb kerülhet azokhoz a fajokhoz, melyek még sohasem estek át a fertőzésen, illetve máshol a világon nem lelhetők fel, ezért különösen veszélyeztetettek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elárasztották az éhes jegesmedvék a város környékét

Annyira éheznek a jegesmedvék, hogy kannibálokká válnak

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Margo Tanenbaum képe a Pixabay -en.

TOP 5