Skip to main content
macska tartás

Vágyakozol egy doromboló társra otthonodban? Macska tartásán gondolkodsz, de még bizonytalan vagy? 

Ebben a cikkben feltárjuk a Catmania.hu segítségével mindazokat a fontos szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned, mielőtt eldöntöd, hogy egy macskát üdvözölsz-e az életedben.

Mindenki imádja a macskákat, de tudnod kell, hogy a macska tartása nem csupán cuki játszadozásról és simogatásokról szól. Ez egy hosszú távú kötelezettség, ami megköveteli a felelősséget, az odafigyelést és az alapos előkészületeket.

Megmutatjuk, hogy mi mindent kell tudnod a macskatartással kapcsolatban, és megosztjuk azokat a kulcsfontosságú szempontokat, amelyek segítenek neked felkészülten belevágni a macskatartásba.

Felelősségvállalás

Macskát tartani egy hosszú távú elköteleződést jelent, akár 15-20 évig is élhetnek, érző lények, akiket nem vihetsz csak úgy vissza a boltba, vagy dobhatsz ki, mint egy megunt játékot, épp ezért nagyon-nagyon alaposan gondold át, hogy készen áll-e egy ilyen hosszú utazásra!

Az időn kívül anyagilag is megterhelő lehet egy cicáról megfelelően gondoskodni. Egyes fajták több százezer forintba is kerülhetnek, de mindenkinek jobb megoldás, ha menhelyről fogadsz be cicát. Mire beszerzel minden kiegészítőt, kifizeted az ivartalanítás, az oltások díját, valamint hozzáadod az évek alatt elfogyasztott étel árát, akkor egy vaskos összeg jön majd ki. Tartsd ezt is szem előtt!

Időt és helyet is követelnek maguknak a cicák, nem csak a szívedben, de az otthonodban is. Rendszeres játékot és foglalkozást igényelnek, valamint az alomtálca, a kaparófa stb. bizony helyet foglal.

Képesnek kell lenned megoldani a felügyeletüket hosszabb utazások, nyaralások során.

A jól tartott cica sokáig él, ám élete végén meggyengül, extra törődést és orvosi felügyeletet fog igényelni, erre is állj készen.

Amennyiben a fenti kérdéseket végiggondoltad és úgy érzed, hogy igen, valóban szeretnél cicát tartani, akkor jön néhány konkrét dolog, amit végig kell gondolnod.

Milyen fajtájú macskát válassz?

Ahogy a kutyáknál, úgy a macskáknál is sok-sok fajta létezik, így amennyiben valamilyen egyedi fajtát szeretnél, akkor el kell igazodnod a különféle cicák között.

Mind-mind különböző személyiséggel bír, egyes fajták aktívak, társaságkedvelők, míg mások csendesebbek, nyugodtabbak. Eltérő mozgásigénnyel bírnak a különböző fajták, gondold át milyen típus illik jobban az életstílusodhoz.

Szintén nagy különbség lehet közöttük a mindennapi gondozásukban, hisz nem mindegy, hogy hosszú, vagy rövid szőrű cicáról van szó, esetleg kopasz macskáról. Van amelyiknek heti szinten kell a bundáját ápolni, míg egy házimacska esetében gyakorlatilag semmiféle extra foglalkozásra nincs szükség.

Végül járd körbe az egészség témáját is, vannak fajták, melyek hajlamosabbak a betegségekre, míg mások egészségesebbek. Természetesen minden cica más, azonban legyél tisztában az adott fajtára jellemző kockázatokkal, hogy ne érjen váratlanul egy állatorvosi számla.

Hamarosan érkezik a cica, milyen teendőid vannak?

Eldöntötted milyen macska lesz, megvan a kiszemelt cica, már csak az otthonod kell számára is otthonossá varázsolni...

Macskád számára néhány alapvető dolgot biztosítanod kell.

Legyen hol elvégeznie a dolgát, egy rendszeresen tisztított, diszkrét helyre rejtett alomtálcát be kell szerezned.

Szükséges még mindenképpen egy kaparófa, vagy akár egy macskabútor is, hogy tudja valahol élesíteni, koptatni a karmát, enélkül neki fog esni a bútoraidnak.

Érdemes biztosítani számára egy kényelmes fekhelyet (bár tény, hogy a cicák kevésbé ragaszkodnak egy konkrét fix helyhez).

Szüksége van etető és itató tálra, amiben mindig friss víz legyen előtte.

Végezetül játékok! A legtöbb cica igényli, hogy valamilyen szinten foglalkozz vele és tudjon játszani. Ez lehet akár egy filléres gombolyag, de akár egy méregdrága játék is, a lényeg, hogy valamivel ki tudja élni ezt az ingerét.

A cicák szeretik felderíteni a környezetüket, készülj rá, hogy mindent meg fog nézni, mindenhova fel fog mászni. Imádnak lelökdösni dolgokat, pakold el a törékeny tárgyakat, zárd el előlük azokat a helyeket ahova nem szeretnéd, hogy bemenjenek, hagyd nyitva/nyisd meg macskaajtóval azt, ahol szívesen látott.

Hogyan és mivel etessem?

A macskák roppant válogatósak tudnak lenni, különösen a lakásban tartott, elkényeztetett példányok.

A kezdeti időszakban érdemes kipróbálni többféle tápot, konzervet és megnézni, hogy melyik ízlik neki leginkább. Ha megvan a tuti, akkor ezután amennyire csak lehet ragaszkodj ahhoz a márkához és ne variálj, szeretik a kiszámíthatóságot ilyen téren.

Száraz és nedves táplálékok léteznek, a száraz előnye, hogy hosszabb ideig jó marad ha kiöntötted, ellenben többet kell inni utána, míg a konzerv eledelek esetén épp fordítva van. Mindkettő jó megoldás lehet, próbálkoznod kell melyiket kedveli jobban.

Mindenképpen minőségi eledelt keress, amely megfelel a macskák biológiájának. A macskák ragadozók, a magas fehérjetartalmú, kevés hozzáadott mesterséges anyagot tartalmazó eledelek ideálisak számukra.

Vedd figyelembe, hogy a cicáknak az életkoruk és egészségi állapotuk is befolyásolja, hogy mivel érdemes őket etetni.

Hétköznapok a macskával

Avagy amit kevésbé szoktak elmondani neked... készülj fel macskaszőrre, sok macskaszőrre. Fajtától függ, hogy mennyire hullajtja a szőrét, de miután beköltözik a cica rendszeres lesz a porszívózás és a szőreltávolító henger használata. Fontos, hogy elfogadd, hogy a macskaszőr a mindennapjaid részévé válik, és ennek megfelelően készülj fel rá.

Az alapvető higiéniai gondozás segít megőrizni a macskád és az otthonod tisztaságát és egészségét.

Légy türelmes és gondoskodó a macska higiéniai szükségleteivel kapcsolatban, és azzal is számolj, hogy a macskaszőr mindenütt ott lesz. A megfelelő gondoskodás és rendszeres ellenőrzés révén biztosítod, hogy a macskád boldog és egészséges legyen, és egy tiszta környezetben élhessen.

Ehhez be kell iktatni rendszeres, minimum évenkénti egy állatorvosi látogatást, melynek keretében egy teljes átvizsgálást nyújt az állatorvos cicád számára.

Egy cica befogadása sok lemondással járhat, ám remélhetőleg nem tántorítottak el a fenti sorok ettől. Ha megosztod az életed egy cicával, akkor nagyon hamar rájössz, hogy az a szeretet, amit nyújtani tud számodra az messze-messze felülmúlja ezeket az apró kellemetlenségeket.

Készülj fel alaposan, hogy ne érhessen meglepetés és szerezz magad mellé egy társat, aki hosszú évekig vidámságot fog csempészni az életedbe.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Helena Lopes: pexels

TOP 5