Skip to main content
Meska kézműves termék fenntarthatóság

Kép forrása: Meska

Interjút készítettünk Gerő Viktorral, az ország legnagyobb kézműves online piacterét működtető MESKA.HU Kft társtulajdonosával.

Rákérdeztünk arra is, mit tesz a cég a fenntarthatóságért, mik azok a termékek, melyek környezetbarát technológiával készülnek.

- Milyen feladatok álltak Ön előtt, amikor 3 éve újragondolták a Meskát?

Több is, melyek közül a legfontosabb talán az oldal újraépítése és az értékesítés növelése volt, illetve a kilépés előkészítése a nemzetközi piacra. Gondolataim közt azonban továbbra is kiemelten szerepelt a hagyományaink tisztelete, valamint a fenntartható, környezettudatos kézműves termékek hangsúlyozása a termékpalettán belül.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy

"A Meska a kulturális értékteremtés mellett szeretne a közép-európai piac egyik meghatározó, fenntarthatóságért és környezettudatosságért is tevő e-commerce szereplője lenni!"

- Pozitív cél. Kifejtené ezt bővebben is?

Természetesen. Támogatjuk és promotáljuk a felelősségteljes és környezettudatos alkotásokat és vásárlást. A globális felmelegedés és a világjárvány miatt abszolút létjogosultsága van a hagyományőrzésnek, illetve az ezt erősítő kézművességnek. Az elmúlt évek ráirányították a figyelmet a helyi termelőkre, készítőkre, közösségekre, és erősebb lett a kapcsolódás készítők, az értékesítők és a vásárlók között.

A vevők egyre „zöldebbek”, ezért egyre inkább elvárják azt, hogy a termékek megvásárlásával olyan alkotókat is támogassunk, akik elkötelezik magukat a környezetvédelem mellett. A Meska a távolról érkező, bizonytalan eredetű és nagy környezetszennyezéssel járó árubehozatallal szemben a helyben készült, igényes termékek adásvételét népszerűsíti. Kínálatunkban nem rövidéletű, eldobható, hanem személyre szabott, örökéletű kézműves termékek találhatók. Eladóink elsősorban természetes alapanyagokból – fából, textilből, papírból, pamutból – dolgoznak, boltjaikban megjelölik az alapanyagok összetételét, s egyre inkább térnek át a növényi alapú, lebomló csomagolásra, így is csökkentve ökológiai lábnyomukat.

innovativ magyar brand meska.hu

Innovatív Magyar Brand

- A kézműves termékek értékesítésével hagyományainkat is ápoljuk. Mi ezzel kapcsolatban a filozófiájuk?

Örömmel látjuk, hogy egyre többen értékelik és térnek át a környezettudatosság jegyében készült kézműves termékekre. Azért is érdemes helyi és természetes alapanyagból készült árucikkeket választani, mert alkotóik nem követnek „tucattrendeket”, alkotásaik időtálló minőségűek, megvásárlásukkal nem csak magát a kézművest, hanem az alapanyaggyártót is támogatjuk. Tartalmainkat cikkek formájában a social media platformokon is úgy fogalmazzuk meg, hogy az elindítson valamit a potenciális vevőkben és a már elköteleződött vásárlóinkban. A cél az, hogy tudatosítsuk, az ökoszemlélet nem divathóbort: a környezet, a Földünk védelméről szól.

- Nézzünk meg talán néhány terméket a teljesség igénye nélkül, hogy valósulnak meg a fenti célok a gyakorlatban!

Kezdjük talán az újrahasznosított anyagokból készült árucikkekkel, melyek igen közkedveltek az oldalon, széles vevőkörrel bírnak.

Eladóink a környezetvédelem szempontjait szem előtt tartva keresnek régi használati tárgyaknak új funkciókat, amiket a modern ember könnyedén tud integrálni hétköznapjaiba, életmódjába. Szabászati maradék anyagokból, turkálóból és már levetett, senkinek nem kellő, megunt, akár sérült ruhákból készítenek például farmer babzsákfotelt, táskát és válltáskát, köztük nagyon igényes darabokat is. Mindannyian tudjuk, a textilhulladék kezelése mekkora probléma a bolygón, mi ezzel teszünk ellene.

De slágertermék az újraszalvéta is, mely használat után kimosható, és száradás után már újra használható, így nem képződik papírhulladék. Sok szülő a gyermekeknek ebbe csomagolja a tízórait.

Érdemes még megemlíteni a „könyvszekrényt“, mely kidobott könyvekből készül, és bevallom, nekem is az egyik kedvencem. Ez olvasható a termékről a weboldalon: „A könyvszekrény egyedi tervezésű könyvszobor. Kiváló és időtálló ajándék könyvmolyoknak, bármilyen alkalomra.“

- Tényleg „fura“, de abszolút van benne logika. Mint ahogy a biopamutzsebkendő használatában is. De miért is hasznos e termék valójában?

Körülbelül 40-50 éve még senki vagy csak alig valaki használta a papírzsebkendőt, mely manapság nagy terhelést jelent a környezet számára. Ráadásul úton-útfélen eldobálják, szemetelve ezzel az utcákat, tereket. Ezen változtat a biopamut textilzsebkendő, melynek használatával visszatérünk nagyanyáink régi életmódjához, egyben hosszú éveken át használhatjuk ugyanazt a terméket. Ráadásul ezzel pénzt is megtakaríthatunk, ha kiszámoljuk, mennyivel olcsóbb ezt megvenni, mint akár csak egy évben a papírból készült változatra több pénzt áldozni.

- A biopamutból más termék is készül.

Mint ahogy a zsebkendő, a férfi vagy női felsőruházati termékek is vegyszer felhasználása nélkül készülnek, szintén biopamutból.

De a Bella babát is 100% természetes eredetű alapanyagokból, részben pamutból állítják elő, a gyerekek nagyon szeretik.

Pamutból különben még számos egyéb termék is készül, így pl. kesztyű, sapka, fejpánt, sőt, még szőnyeg is. Vagy babaágynemű szett. A listát hosszasan lehetne sorolni.

- Lehet úgy is fogalmazni, hogy egy háztartás alapvető cikkei megvásárolhatók a Meskán?

Igen, törekszünk erre. Ruha és divat, játék, otthon, ékszer, szépségápolás, könyv, művészet és még más menüpontok alatt csoportosulnak a termékek. De nem csak a háztartási eszközök.

„Az igényes vintage termékek árulása a Meskán nem csak régiségként lehetséges, hanem kézműves termékek alapanyagaiként is felhasználás céljából. Akár egy régi évszámmal megjelölt tégla, vagy egy ókori hajóroncs gerendája, vagy csak egyszerűen egy régi ékszer beépítése is lehetséges egyéb használati tárgyakba.”

Remélhetőleg, mindenki megtalálja a számára megfelelő terméket. Akkor is, ha csak most ismerkedik a zöld életmóddal behatóbban.

Ugyanakkor továbbra is nyitottak vagyunk, hogy új eladók is csatlakozhassanak hozzánk, így az ő termékeik is elérhetővé váljanak napi látogatóink számára.

Képek forrása: Meska

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5