Skip to main content
mufushop.hu műfű

A geotextil, illetve geotextília kifejezések ugyanazt jelentik. Egyre többen ismerik meg és alkalmazzák ezeket a modern kerti segédeszközöket. Kedvező tulajdonságai miatt érdemes megismerni ezt az anyagot, mivel számos kertészeti probléma orvosolható általa.  

Többek közt az akciós kültéri műfű telepítése során is nagyon jól jön. Azok, akik szeretnek veteményest kialakítani vagy dísznövényeket telepíteni a kertben, tisztában vannak vele, hogy az elgondolás egyszerűnek tűnik, azonban a gazok megjelenése állandó szélmalomharcot jelent. Többek közt az ilyen problémák megoldásában is segítséget nyújthat a geotextília.

Pontosan mi a geotextília?

A geotextil vagy geotextília egy tűnemezeléssel készült, szálszerkezettel rendelkező, erős textil. Nemcsak az említett kerti ágyásokhoz, hanem kerti tavakhoz és balkonládákban is kiválóan hasznosítható.

A geotextília felhasználása

Ahogy fentebb már említettük, a geotextília az első számú fegyver a folyton megjelenő gyomnövényekkel szemben. A kapa is megoldást jelenthet, de a geotextil tagadhatatlanul kényelmesebb alternatíva. Ugyanakkor ennél sokkal szélesebb körben felhasználható. Például vízelvezetés, hőszigetelés, szűrés vagy a rétegek elválasztása céljából. Főleg a különleges tápanyagigényű növények nevelése során jelent segítséget, hogy a különféle talajokat egyszerűen el lehet választani egymástól.

Mivel nincs szükség teljes talajcserére, ezért nagyon sok pénzt meg lehet spórolni. Bőven elegendő a növényigény szerinti speciális talajmennyiséget alkalmazni, amit a geotextília elválaszt a növény számára nem megfelelő talajtól. További előny, hogy a geotextília a kültéri műfű pázsit alá víz útján bejutó gyommagvakat is megszűri, ennek köszönhetően az nem tud megtelepedni a talajban.

A geotextília hőszigetelő képességét is ki kell emelni, ugyanis télen-nyáron egyaránt nagyon fontos szerepe van. Nyáron megakadályozza, illetve lassítja a talaj kiszáradását, míg télen a fagy ellen nyújt hatékony védelmet. Nem csupán hőszigetelő, hanem vízzáró is.

Geotextília a veteményeskertben

A geotextília alkalmazásával még szebbek lehetnek a virágos előkertek és a díszágyások. Manapság az is nagyon népszerű megoldásnak számít, hogy a geotextilt mulccsal kombinálják. A fentiek alapján most már tudjuk, hogy a geotextil nem engedi előtörni a gazokat, jól tartja a nedvességet, segít elválasztani a különféle talajrétegeket, valamint véd a fagyoktól és a vakondoktól.

Mindezen tulajdonságainak köszönhetően a veteményeskertben is kiválóan lehet alkalmazni. Emellett a kevés idő- és energiabefektetés is használata mellett szól. Habár a vakondok ellen nem a legbiztosabb módszer, hiszen jobb választás a kifejezetten erre a célra kifejlesztett vakondháló. Ugyanakkor az esetek nagy részében mégis beválik.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5