Skip to main content
amerikai palacsinta

A palacsinta életre szóló, a palacsinta megunhatatlan, illetve állandóan megújulásra képes. Gondoskodik arról, hogy ne feledkezzünk meg róla. A fogyókúrázók réme egyfolytában körülöttünk legyeskedik, hogy bármikor lecsaphasson ránk. 

Palacsinta újratöltve - amerikai módra 

A palacsintát sokféleképpen készíthetjük el. Ezerféle tölteléket tehetünk bele, ránthatjuk, felfújtat készíthetünk belőle, és adhatjuk főétel mellé, illetve ő maga is lehet főétel. A Receptneked amerikai palacsinta receptjével pedig megalkothatjuk a vasárnapi ebéd tökéletes desszertjét, vagy éppen amerikai módra a legtáplálóbb reggelit.

Ki ne emlékezne az amerikai filmekben tornyokba halmozott palacsintákra, amiket juharsziruppal locsolnak? A sütőporral puffasztott palacsintát ugyanakkor nem az amerikaiak, hanem még időszámításunk előtt a görögök kezdték el elsőként reggelinek is fogyasztani. Amerikában az 1700-as években terjedt csak el. Népszerűségét nagyban köszönheti a palacsintaimádó Thomas Jefferson elnöknek.

A világhódító palacsinta

Az első palacsintasütők és -fogyasztók a római légiók világhódító katonái voltak. A lisztből, sóból, vízből gyúrt tésztát bronzpajzson sütötték és hússal töltötték meg. A remek, tápláló eledel hamar népszerűvé lett. Idehaza a liszt, tej, tojás, szóda alapanyagú, vékony tésztás változat vetette meg a lábát. A briteknél nem használnak szódát, viszont citromlevet öntenek a tésztába, Ázsiában pedig sósan, zöldségekkel töltve fogyasztják.

Járt utat járatlanért…

A palacsinta illata, íze gyermekkori felejthetetlen élmény. Ha annak idején a tészta kikeverésében, sütésében nem is vettünk részt aktívan, a saját palacsintánk kakaóporral vagy lekvárral való megtöltésében biztosan közreműködtünk. 

Ha valaki nem lenne tisztában a palacsintatészta elkészítésével, és azt vallja, hogy járt utat járatlanért el nem hagy, vagyis előbb a hagyományos palacsintával próbálkozna, akkor sem kell kérdezősködnie. Remek főzős oldalak állnak rendelkezésre még az ilyen alapreceptek megtanulására is.

Az amerikai palacsinta már egy haladóknak kikiáltott fogás, ugyanakkor a sütésével nem kell annyit bajlódni, mint megszokott, hagyományos társánál. A kisebb körméret és a tészta miatt nem kell azon aggódnunk, hogy a tészta szélei leégnek, emellett megfordítani is sokkal egyszerűbb. Persze az amerikai palacsintát is lehet tovább bonyolítani - palacsintatortát, sőt még palacsintarózsát is összeállíthatunk belőle. 

És még mielőtt bárki úgy gondolná, hogy az amerikai palacsinta térhódítása egyedülálló, jussanak csak eszünkbe a világhírű magyar palacsinták! A hortobágyi húsos palacsintára és a gundel palacsintára méltán lehetünk büszkék. Elkészítésük csínját-bínját szintén megtaláljuk a széles világhálón. Kísérletezni velük pedig kötelező! 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5