Skip to main content
urologiaikozpont.com

A nemi szervi szemölcsök, azaz condylomák bőrkinövések, dudorok, amelyek az intim területeken, a nemi szerveken jelennek meg. A külső és belső felületen egyaránt kialakulhatnak, például nem ritka, hogy az ánusz közelében is feltűnnek.  

Milyen tényezők állhatnak a háttérben? Hogyan kezelhető?

Ezeket a kis szabálytalan kinövéseket nagyrészt a humán papillomavírus-fertőzés váltja ki, amely szexuális úton terjed. Többféle kezelési mód is kínálkozik, például lézeres kezelés, elektrokauteres eltávolítás, fagyasztás, gyógyszeres kezelés. A Déli Klinika Urológiai Központban condyloma műtétet is javasolhatnak, ilyenkor műtéti kimetszés történik.

A nemi szervi szemölcsök eltávolításával elejét vehetjük a terjedésnek. Bármelyik kezelési mód válik indokolttá, a teljes gyógyulásig tartózkodni kell mindenféle szexuális érintkezéstől.

Amennyiben a műtéti eltávolítás mellett döntenek, a beavatkozást egy szakorvosi vizsgálat előzi meg. Fontos kiemelni, hogy a condyloma műtét minden esetben egyedi és egyénre szabott, tehát a műtéti technológia annak függvénye, hogy mennyire súlyos, milyen kiterjedtségű, ugyanakkor a páciens meglévő állapota, betegségei is mérvadóak.

A nemi szervi szemölcsök kimetszése idején alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszer és az érzéstelenítés szintén a súlyosság, kiterjedés alapján határozható meg. A szakemberek a beteggel egyeztetik mindezeket a beavatkozás előtt. 

A lézeres condyloma műtét előnyei

A Déli Klinika Urológiai Központban lehetőség nyílik egy kevésbé invazív megoldást választani kezelési opcióként, ez pedig a lézeres condyloma műtét, ennek előnye, hogy minimális vérzéssel jár, a heg- és sebszövetképződés is elhanyagolható mértékű, a műtét utáni fájdalom is elenyésző. 

A precízen irányított lézerfény segítségével történik a beavatkozás, nem pedig mechanikai erő hatására, így tehát egy szövetkímélő technológiával, érintésmentesen, alacsonyabb műtéti megterheléssel orvosolható a probléma. A lézeres kezelés során az eszközök nem érintkeznek a fertőzött területtel, vagyis nem kell átadással, átfertőzéssel számolnunk.

Milyen tünetekben nyilvánul meg a fertőzés?

A nemi szervi szemölcsök javarészt nem okoznak fájdalmat, persze előfordulhatnak olyan esetek, amelyeknél viszketés, égő érzés, de akár vérzés is tapasztalható. Fontos tisztázni, hogy a condylomák fertőzőek, nagyon könnyen terjednek, bármilyen szexuális érintkezés útján átadható. 

Azonban nem egyedül a szexuálisan aktív személyeknél jelenhetnek meg, olyan HPV-törzsek is okozhatnak szemölcsöket, amelyek nem kapcsolódnak az ezen a módon terjedő vírusokhoz, persze a legtöbbnél általában erre is kell gondolni.

A legfontosabb, hogy mielőbb megtörténjen a kezelése, s ezzel elejét vegyük a további terjedésnek, és a szemölcsök rohamos szaporodásának.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5