Skip to main content
banknavigator.hu személyi kölcsön

Hiteligénylés esetén változni fognak 2023. július 1-től a jelenleg érvényben lévő, jövedelemterhelhetőségre vonatkozó szabályok. Egész pontosan csökkenésről beszélünk, mely által a felvehető hitelösszeg is csökkenni fog. De ez nem érint majd mindenkit. Lássuk a részleteket!  

JTM, ami a jövedelem terhelhetőséget meghatározza

2023 június végéig még a régi Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (azaz JTM) szabály van életben. Ez a mutató azt mutatja meg, hogy a nettó jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hitelek törlesztésére.

A célja az, hogy ne adósodjunk el a kelleténél jobban. Épp ezért van egy maximuma, ami fölé nem mehetünk, függetlenül attól, hogy mi úgy érezzük, többet is tudnánk minden hónapban hiteltörlesztésre költeni. Egy kölcsön igénylésénél a JTM számítást mindig az elsődleges, igazolt nettó jövedelmünkkel végzi el a bank.

Az eddigi JTM szabály hiteligénylésnél

A nettó fizetéseket figyelembe véve június végéig még az a szabály, hogy havi 500.000 Ft alatt 50%-ig, míg efelett már 60%-ig lehet terhelni kölcsönökkel a jövedelmet. Ez ugyanúgy igaz egy személyi kölcsön esetén, mint egy jelzáloghitelnél. Feltéve, ha ez utóbbinál legalább 10 éves kamatperiódust választunk. Ugyanis ha például egy lakáshitel esetén 5-10 év közötti kamatperiódusra szerződünk, akkor 500.000 Ft-os nettó fizetésig 35%, míg efelett 40% lesz az arány. Sőt, 5 év alatt már csak 25% és 30% lesz ez a két érték.

Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy ezek csak a maximális számok. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek ennél szigorúbb szabályokat is hozhatnak. És a gyakorlat szerint sok esetben hoznak is, ezzel védik mindkét szerződő felet.

Hogy változik a jövedelem terhelhetősége 2023 júliusától?

Egyetlen változás lesz júliustól, mely azt eredményezi, hogy a jövedelem kisebb része lesz fordítható törlesztésre. Legalábbis akkor, ha ez valakit érint, ugyanis nem fog mindenkit. Több okból kifolyólag sem.

Egyrészt azért, mert a bankok jellemzően a meglévő szabályozásnál szigorúbb százalékokkal dolgoznak. Másrészt azért, mert csak a jövedelemhatár változik.

Az új szabályozás szerint az eddigi 500.000 forintról 600.000 forintra emelik azt a határt, ami alatt már a szigorúbb szabályok érvényesek.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen százalékos érték sem változik, csak az, hogy meddig érvényesek a szigorúbb és mikortól a kedvezőbb feltételek. Fontos még azt is tudni, hogy csak a július 1-től benyújtott igénylésekre vonatkoznak az új szabályok, a korábbról folyamatban lévő ügyletekre még a régi szabályozás lesz érvényben.

Mit tehet az, akit érint a változás?

Ha játszunk kicsit a futamidővel, akkor tudjuk módosítani a havi részlet összegét. Bár azt is érdemes tudni, hogy minél később fizetjük vissza a teljes kölcsönt, annál több lesz az összes fizetendő kamata.

Ha a maximális futamidő sem hoz eredményt, akkor az összeg csökkentésével is lehet kalkulálni. Ha ez sem jó, akkor esetleg egy adóstárs bevonása lehet még megoldás, mert így az adós és adóstárs együttes nettó igazolt jövedelmével számolnak.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5