Skip to main content
lakáshitel bank expresszkolcson.hu

Ha a lakáshitel definícióját nézzük, akkor egy olyan kölcsönről van szó, amit ingatlan vásárlására kapunk, meghatározott kamatért a banktól. De tényleg csak ennyi lenne? Közel sem! Ebben a cikkben megnézzük, hogy mire és miért jó egy lakáshitel

Egy lakáshitel segítségével beköltözhetünk álmaink otthonába

Sokak álma egy saját lakás. Mégis nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, mert nem tudnak annyit félretenni, hogy még a családalapítás előtt eljussanak egy saját ingatlan megvásárlásáig.

Egy lakáshitel épp erre az esetre nyújt megoldást azzal, hogy nem kell a teljes vételárat egy összegben letennünk az asztalra, elég annak egy részét (ez lesz az önerő). Ha rendelkezünk megfelelő önerővel (ami lehet akár csak pár millió forint is), akkor a többit meg tudja nekünk hitelezni a bank. Az eladó hozzájut a teljes vételárhoz, mi pedig egy hitelt fogunk törleszteni a pénzintézet felé, a megállapodott futamidő végéig.

Természetesen ha van rá lehetőségünk, akkor kölcsön nélkül is megvásárolhatjuk álmaink ingatlanát, de jó tudni, hogy van más megoldás is. Persze ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy többet kell visszafizetnünk (a kamatok által), mint amennyit kölcsönként felvettünk a banktól.

Egy lakáshitel igénylése ma már sokkal egyszerűbb, mint korábban

Ma már van arra is lehetőség egyes pénzintézeteknél, hogy kérjünk egy körülbelül 5 perc alatt elkészülő előminősítést. Ez azért jó, és azért kell vele mindenképp élnünk, hogy mielőbb megtudhassuk, mekkora összeget kapnánk a banktól, és milyen feltételekkel. És természetesen azt is jó, ha tudjuk, hogy kaphatunk-e egyáltalán kölcsönt.

Ha ezen túl vagyunk, és úgy döntünk, igénybe vesszük az adott pénzintézet szolgáltatását, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy minden dokumentációt leadjunk időre. Ha ezt megtesszük, sokat tudunk gyorsítani a bírálati folyamaton. Természetesen a pénzintézetek is próbálnak gyorsítani és egyszerűsíteni a folyamaton, de van, amit nem lehet megkerülni.

Egy lakáshitel még akár hasznot is hozhat nekünk!

Ha úgy nézzük, akkor már önmagában az is nagy haszon, hogy be tudunk költözni az új ingatlanba, amit a kölcsön segítségével sikerült megvásárolnunk. De ezenfelül is lehetnek további financiális előnyei egy lakáskölcsönnek.

Tekinthetünk befektetésként az új ingatlanunkra. Egyrészt akkor, ha nem költözünk be, hanem kiadjuk. Másrészt pedig akkor, ha beköltözünk, de hosszú távon gondolkodunk. Az ingatlanárak ugyanis jellemzően hosszabb távon emelkednek, így 10-20 év múlva (mire a hitelünk is lejár) többet érhet, mint amennyit végül visszafizettünk a banknak.

Akik komolyabban elmélyültek az ingatlanügyletekben, azok az önerőt is kettéosztják, és ha kellően hitelképesek, akkor inkább két lakásra is felvesznek hitelt, így rögtön két ingatlant is elkezdhetnek felújítani vagy kiadni.

Összességében elmondható, hogy egy lakáshitel akár megmentő is lehet, vagy segíthet abban is, hogy komolyabban be tudjunk fektetni. Persze csak megfelelő hitelképesség esetén.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5