Skip to main content

Ráérő idejükben, a Covid alatt sokan belevágtak a lakásfelújításba, és azóta is a falfestés és a bútorfelújítás jelenti a legnépszerűbb DIY projekteket, de miért ne lehetne új technikát is elsajátítani, és kitanulni a tapétázást?  

Napjainkban a falfestés trendibbnek számít, mint a falak tapétával borítása, bár az újszerű, akár egyedi dekor, fotó és dizájn tapéták megjelenésével egyre több otthonban látni egy-egy tapétával borított falfelületet, akár a fürdőszobában is. A tapétáknak is rengeteg fajtája létezik, a legnépszerűbb, legismertebb festhető fűrészporos falpapírtól a különleges textil és vinyl falikárpitokig. Lakásfelújítás előtt áll? Ismerje meg a különböző alternatívákat, és válassza a céljainak, igényeinek leginkább megfelelő fajtát!

Kis tapéta történelem

A mintás, egykor falburkolatként használt tapétákat ma leginkább csak dekorációs célokra használjuk, az otthonok falaira leginkább a Festékpalota.hu kínálatában kapható fűrészporos tapéták kerülnek. 

A mai tapéták őseit, a különféle falikárpitokat elsősorban szigetelőképességük miatt alkalmazták, esztétikai szerepet csak később kaptak. A reneszánsz korában szattyánbőrt és különféle drága szöveteket, damasztot, bársonyt, brokátot használtak a falak borítására. A világos árnyalatok mellett kedveltek voltak a bordó és az arany, továbbá a virágos minták, a mór motívumok, illetve a családok címereivel díszített vagy történeteket ábrázoló kárpitok.

A 17. századi első papírtapéták fényűző, barokkos jegyekkel ellátott luxusdarabok voltak, ezt követően jöttek divatba a távol-keleti, kézzel festett, egzotikus tekercsek. A 19. században már a polgári otthonok falait is olcsóbb papírtapéták díszítették. A 20. században az art déco volt nagy hatással a falpapírokra, bár ezután egy időre eltűntek, majd az 1950-es években ismét népszerűvé váltak. Ezt követte a falposzterek divatja, ami napjainkban ismét feléledni látszik.

Napjaink tapétatípusai

A retró hatása érezhető a mai tapéták mintáiban, színeiben, előtérbe kerültek a barokkos, erőteljes, gyakran sötét színű, indás és virágmintás, elegáns, akár textilfelületű, illetve prémiumkategóriás, természetes anyagú falbevonatok. 

Többféle anyagból választhat az, aki tapétázni szeretné a falakat. A legolcsóbb verziót a rövid élettartamú papír- és festhető, kisebb falhibák, repedések eltüntetésére alkalmas fűrészporos tapéták jelentik. A modern kori igényeknek a strapabíró, kopásálló üvegszövet, vlies és a vinyl felületű tapéták felelnek meg leginkább. 

Tapétázás vagy falfestés?

Sokan nem tudják, de tapétázás előtt is szükséges a falat előkészíteni, a nagyobb hibákat javítani. A tapétázás nagyobb kézügyességet, kreativitást igényel, mint a falfestés, és időigényesebb folyamat, bár tapétázni egy-egy kisebb falfelületen is lehet.

A fűrészporos és az üvegszövet tapétákat felhelyezés után festeni szükséges, azonban többször is festhetők, így leginkább a következő mázoláskor jelentenek előnyt, illetve gyorsítják meg a felújítást.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5