Skip to main content

A karácsony népszerűsége semmilyen más ünnephez nem mérhető, ma már az egész világon ünneplik függetlenül attól, hogy eredetileg vallási esemény volt. Az ajándékozás szokása is régi múltra tekint vissza, és ma már jelen van az üzleti kapcsolatokban is.  

Bár alapvetően minden országban ugyanarról szól, más hagyományai vannak, de az ajándékozásban, illetve az ünnepi ételek sokféleségében megegyezik. Felsorolni is nehéz lenne, mennyiféle finomság kerül világszerte vagy akár hazánkban is az asztalokra, de van néhány hozzávaló, például a halak, a dió és a mák, amely a legtöbb helyen jelen van. 

Nálunk a mákos és a diós bejgli a tradicionális karácsonyi sütemény, igazi hungarikum, amelynek ma már számtalan változata létezik. Ajándékcsomagok kedvelt összetevője, a Belliónál exkluzív, díszdobozos bejgli formájában találod meg. Honnan került hozzánk, és milyen jelentése van?

A bejgli rövid eredettörténete

A legelfogadottabb nézet szerint a bejgli Sziléziából származó kalácsfajta, amely a 14. század óta ismert, bár örmény eredetre is vannak homályos utalások. Eredetileg patkó formájúra készítették, erre utal a németből átvett neve is, illetve ma is ismert pozsonyi kifli/patkó nevű változata a pékségekben, cukrászdákban. 

Nálunk a 19. század óta készül a legnagyobb vallási ünnepeken, karácsonykor és húsvétkor. A dió a néphit szerint a rontás és a balszerencse ellen jó, míg a mák a gazdagság, a bőség, a termékenység érdekében kerül a tésztába. Azonban ahány ház, annyi szokás, minden család rendelkezik egy tökéletes bejgli recepttel. 

Régen egész napos családi elfoglaltság volt a bejglisütés, azonban ma már egyre kevesebb ideje van a háziasszonyoknak az elkészítésére, így cukrászdákban is rendelhető az ünnepek előtt. 

Karácsonyi ajándékozás

Az üzleti életben is hagyománynak számít az ajándékozás mind a partnerek között, mind pedig a cégek alkalmazottai felé. Az év vége közeledtével sok vállalatnál szokás egy közös vacsora keretében búcsúsztatni az évet, illetve megajándékozni egymást. 

Érdemes a felkészülést időben megkezdeni, és az ötleteket év közben gyűjteni, így decemberhez közeledve kisebb lesz a kapkodás, a nyomás az ajándékozás tekintetében, lesz idő gondolkodni és megtalálni a tökéletes ajándékokat. Nagy segítséget jelenthetnek a manapság divatos, sokféle finomságot, ínyencséget tartalmazó, változatos gourmet ajándékcsomagok, amelyek jól illeszthetők a karácsonyi hagyományokhoz. 

Karácsonyi csomagba bejgli

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapnak a karácsonyi meglepetésekben a kézműves finomságok, így ezekbe az összeállításokba gyakran kerülnek prémium minőségű, dekoratív csomagolású, hagyományos vagy különleges ízű beglik. Nagyszerű ajándékot jelentenek, ünnepivé varázsolják az otthoni asztalokat, megkönnyítik a háziasszonyok életét, és nem mellesleg nagyon finomak is. 

A céges ajándékcsomagok kiválasztásánál fontos szempont a rendelkezésre álló költségvetés, de nem maradhat ki egyetlen fontos üzleti partner és a munkatársak sem.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5