Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Bizonyára sokaknak szöget ütött már a fejében, hogy mennyivel egyszerűbb is lenne egyetlen szett gumival átvészelni az egész évet, ugyanakkor a biztonságról és balesetmegelőzésről lévén szó, nem biztos, hogy érdemes spórolósan gondolkozni. Jó alternatíva-e a négyévszakos gumi? Tényleg ki tudja váltani a speciálisan télire tervezett abroncsokat is? 

Ha “közeleg a tél”, avagy a téligumi előnyei

Jó eséllyel minden sofőr tisztában van a 7°C szabállyal, miszerint okvetlenül le kell cserélni a nyárigumikat télire, ha tartósan 7 fok alá süllyed a hőmérséklet. Ez jellemzően októberben szokott megtörténni, de az előrelátóak már az ősz első hónapjában elintézik a dolgot és elkerülik a későbbi több hetes várólistákat a szervizekben. Hogy mért fontos annyira a téligumi? Mert speciálisan úgy lett kialakítva, hogy hóban, latyakban, jeges úton is jó tapadást biztosítson, a gumiárkok elrendezése és mélysége is erre lett szabva. Emellett pedig nagyon fontos, hogy a gumikeverék a hideg hatására sem válik merevvé, ez szintén a tapadást és az autó irányíthatóságát támogatja.

Négy legyet egy csapásra - a négyévszakos gumi

Ahogyan a fent felsorolt szempontok alapján kialakították a téligumikat, nyilvánvalóan ugyanígy van évszakra szabva a nyári is, ergo a kettő erősen különbözik egymástól. Mi létjogosultsága van tehát az őket egyesíteni kívánó négyévszakos abroncsoknak?

Gyártásuk a ‘70-es évekre nyúlik vissza, amikor is kitalálták, hogyan lehetne ötvözni a nyári- és a téligumik előnyeit, így létrehozva egy egész évben jól szuperáló kombinációt. És valóban, a négyévszakos gumik kétségtelenül jól működnek, ezt számos teszt bizonyította már, emellett pedig költséghatékony is, hiszen nem kell minden évben újat venni belőle. Persze azért tegyük hozzá, hogy egy egész évben használt garnitúra pontosan kétszer olyan gyorsan kopik, mint az évszakspecifikus szettjeink.

Téligumi vagy négyévszakos, melyiket válasszuk?

Mint oly sok minden más az életben, ez a döntés is körülményfüggő. A négyévszakos gumi remek alternatíva lehet akkor, ha alapvetően keveset autózunk, és azt is főleg csapadékmentes utakon tesszük. Ezt azonban előre tudni nem lehet, ahogyan azt sem, hogy a tél mennyire lesz enyhe – ha az, akkor a négyévszakos gumi meg fogja állni a helyét, de hóban például már nem érdemes elindulni vele. A tesztek egyébként is azt mutatják, hogy nyári körülmények között sokkal jobban teljesít, mint télen, de egyik esetben sem kiemelkedően, ugyanis nem lehet száz százalékosan egyesíteni az évszakos gumik előnyeit.

A négyévszakos gumi tehát leginkább átmeneti megoldásként jó választás, mert nem tudja helyettesíteni sem a nyári-, sem a téligumit, így továbbra is érdemes beszerezni a téli szettet, ha még nem tettük meg. Aki pedig netán azon aggódna, hogy ilyenkor már késő van hozzá, az szerencsére téved. A szezonon kívül, de gyakran még szezonban is találkozhatunk téligumi akciókkal, így ezt is érdemes szemmel tartani, ha gumit cserélnél!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Myléne képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5