Skip to main content
faültetés Zwack Unicum

Idén karácsonykor nem csak a fenyő jut főszerephez: 240 őshonos és ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki minierdő ültetésével folytatja tavalyi projektjét a Zwack Unicum a FŐKERT Nonprofit Zrt.-vel, valamint a 10 millió Fa Alapítvánnyal karöltve. 

Az egyedülálló, gyorsan növő, sűrű növénytársulás a Nehru parton, a Bálna szomszédságában szolgálja a városlakók jóllétét, többek közt a szennyezett levegő szűrésével és az esztétikus, zöld környezet urbánus közegben való megteremtésével. 

A Zwack Unicum elkötelezett a város zöldítése mellett, célja, hogy példaként járjon elöl. Így jött létre a második Miyawaki minierdőtelepítő együttműködése – tavaly áprilisban a Boráros téren teremtettek zöld „mini-tüdőt” őshonos növényfajokból a cég támogatásával. A vállalat hisz abban, hogy az őshonos fák és cserjék telepítésével a biodiverzitás is szerepet kap, mindamellett, hogy a minerdő oázisként funkcionálhat a zajos és forgalmas városrészben.

A Miyawaki-minierdő, amely nevét a nemrég elhunyt japán botanikusról és növényökológusról, Miyawaki Akira-ról kapta, árnyékot ad, hűt, párásít, megköti a port, megfogja a csapadékot és légszűrő képességgel is bír. A halmozottan hatékony, nagyvárosi zöld felület 20-30 év leforgása alatt ipari mennységű szén-dioxidot képes megkötni, emellett élőhelyet ad létfontosságú rovaroknak és egyéb élőlényeknek, valamint nem utolsósorban a természet közelségének megnyugtató hatásával növeli az életminőséget.

A Nehru parti erdő a Zwack Unicum támogatásában kel életre, a 180 fa és 60 cserje mulcsolását, ültetését, öntözését, valamint a kerítés létesítését ezúttal is a legtöbb hazai Miyawaki-erdő születésénél szakértelmével közreműködő 10 millió Fa Alapítvány végzi. A kooperáció harmadik résztvevője, a FŐKERT Nonprofit Zrt., amellett, hogy 40 m2 területet biztosított a projekt számára, előkészítésként földcserét és gyökéraktivátort is adott a december közepi ültetéshez.

A Zwack Unicum Nyrt. számára kiemelten fontosak a fenntarthatóság érdekében tett valódi lépések, valamint a Budapest, különösen a 9. kerület védelme és szépítése. A vállalat küldetésének tekinti, hogy támogassa a kerület zöldítését szolgáló kezdeményezéseket. Az Unicum tehát nem csupán a 2024-et köszönti a zöld összefogással, hanem évtizedekre előre mutat a jövőbe, és tesz egy újabb lépést azért, hogy Budapest szó szerint is fellélegezzen.

Sajtóközlemény

TOP 5