Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Az otthonunk kifestése az életünk során több alkalommal válhat elkerülhetetlenné: amikor újonnan költözünk egy lakásba, amikor átalakítjuk azt, vagy éppen amikor már elhasználódnak a falak, és muszáj tisztasági festést végeznünk. 

Ha azt már elhatároztuk, hogy eljött a munkálatok ideje, még mindig meg kell hoznunk egy másik lényeges döntést: magunk vágunk neki vagy szakemberre bízzuk? Az alábbiakban mindkét oldalt megvizsgáljuk, hogy segítséget adhassunk a választáshoz.

A legegyértelműbb dilemma: az anyagiak kérdése

Kétségtelen: amennyiben szakemberre bízzuk a dolgot, valószínűleg mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen a munkadíjak nem olcsók. Ne feledjük azonban, hogy a szakemberek lehet, hogy nagykereskedelmi áron tudják beszerezni a festéshez szükséges eszközöket, például a takarófóliákat és a kerámiafestékeket. Ráadásul ők rendelkeznek minden kiegészítővel, amire csak szükség lehet, tehát nekik nem kell pluszban hengereket, létrákat vásárolniuk, ami szintén jelenthet egy kis lefaragást a költségekből.

Azonban mindent összevetve is azt láthatjuk, hogy olcsóbban jövünk ki, ha magunk végezzük a festést. Ugyanakkor nem ez az egyetlen szempont, amit meg kell vizsgálnunk a döntési folyamatban.

Minőség és szakmai tapasztalat

A szakemberek természetesen azért szakemberek, mert rendelkeznek a festés területén szerzett szakmai tapasztalattal és tudással, ami biztosítja a munka magas minőségét. Az ő kézügyességük és technikai tudásuk révén a végeredmény hosszú távon is kielégítő lesz, hiszen tudják, hogy hogyan lehet egyenletesen eloszlatni a falon a kerámiafestéket, vagy hogy mi teszi tartóssá a végeredményt a kényesebb helyiségekben is, például a fürdőszobában. Ha viszont magunk vágunk neki, akkor megeshet, hogy a tapasztalatlanságunk miatt hibák és egyenlőtlenségek maradnak a falakon, esetleg idővel kopásnak indul egy-egy felület.

Itt azonban egy másik szempontot is be kell hoznunk: nem mindegy, milyen festőbrigádot választunk. Ha szeretnénk valóban profikra bízni az otthonunkat, kérjünk ajánlások ismerősöktől, családtagoktól, lehetőleg referenciákkal! Így biztosak lehetünk abban, hogy nem az ablakon dobtunk ki egy nagyobb összeget.

Idő és energia: mire szánnánk?

A saját kezű festés időigényes folyamat lehet, különösen ha tapasztalatlanok vagyunk ezen a területen. A falak előkészítése, a kerámiafesték és a szükséges eszközök beszerzése mind-mind időt és energiát igényel. Ezzel szemben egy szakember gyorsan és hatékonyan végezheti a munkát, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt nekünk rengeteg időnk szabadul fel, amit másra fordíthatunk. Másrészt pedig az otthonunk rövidebb ideig lesz feldúlva, így hamarabb térhetünk vissza a megszokott életvitelünkhöz.

Kreativitás kontra szakértői tanácsok

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk vágunk neki a festésnek, az tökéletes lehetőséget ad a kreativitásunk kibontakoztatására. A színek, minták és hangulatok széles skáláját alkalmazhatjuk a saját ízlésünk és az otthonunk stílusa szerint. Ha mindezt mi csináljuk, akkor ráadásul sokkal inkább magunkénak érezzük majd az elkészült teret, hiszen a mi kezünk munkáját dícséri majd.

Ezzel szemben a szakember a terveinket látva lehet, hogy hasznos tanácsokkal lát majd el minket. Például elmondhatja érvekkel alátámasztva, hogy a szűkebb terekben miért nem érdemes sötét színeket alkalmazni, vagy hogy adott fényviszonyok vagy funkció mellett miért nem jó ötlet mintákat festeni a falra.

Egy nem figyelmen kívül hagyható részlet: a kényelem

Az otthonunk saját kezű kifestése jelentős stresszforrás lehet, különösen, ha időhiányban szenvedünk, ha tapasztalatlanok vagyunk vagy nem vagyunk felkészülve a feladatra. Egy hozzáértő szakemberrel való együttműködés kényelmes megoldást jelent, hiszen nekünk csak annyi a feladatunk, hogy kiválasszuk a kívánt színeket és stílust, míg ők gondoskodnak a többi részletről.

Láthatjuk, hogy mind a saját magunk által végzett festésnek, mind pedig a szakemberekkel való együttműködésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. De végeredményben egyetlen kérdésre szűkül lesz az egész: megéri-e számunkra a kényelem azt a magasabb összeget, amit rá kell szánnunk a festésre? Összességében válasszuk azt a lehetőséget, amely a legjobban illeszkedik az igényeinkhez és körülményeinkhez! A végső cél az, hogy otthonunk egy olyan hely legyen, amely tükrözi személyiségünket és kényelmünket szolgálja.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by valuavitaly on Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5