Skip to main content
színek nyugtató hatás

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Előfordul, hogy nem úgy alakul egy nap, ahogy terveztük és sokkal stresszesebben térünk haza, mint kellene. 

Ilyenkor sokat számít, hogy milyen milliőbe érkezünk. A rendezett, otthonos közeg sokkal hamarabb hoz megnyugvást, mint az ellenkezője. Fontos, hogy szeressünk hazaérni, szeressük az otthonunk hangulatát. A színek pedig nagyban befolyásolják a kedvünket, így amikor nagyobb átalakításra kerül sor, fontos lehet figyelembe venni a színek pszichológiáját, így könnyen harmóniát teremthetünk már az alapoknál.

Miért fontos, hogy milyen színek várnak otthon?

A színek észrevétlenül is hatnak az érzékeinkre, bárhol is vagyunk. Éttermek, üzletek előszeretettel alkalmazzák a színek pszichológiáját a nekik kedvező hatás érdekében. Az otthonunk színeit azonban magunk tudjuk befolyásolni és átgondoltan olyan árnyalatokat alkalmazni, amelyek kellemes környezetet biztosítanak számunkra. A textilekkel, festményekkel, a beltéri falfestékekkel, a csempével és még sorolhatnánk mi mindennel tudunk játszani a számunkra kedvező hangulat megteremtése érdekében. A színek harmóniát teremthetnek a térben és a lelkünkben egyaránt.

Milyen hatással lehetnek ránk otthonunk színei?

Otthonunk színeit tucatnyi tényező befolyásolhatja, a lakás mérete, azon belül a helyiségek nagysága, a fényviszonyok, a már meglévő bútorok színe és azok formavilága, valamint a színek ránk gyakorolt hatása mellett sem mehetünk el. A színeket alapvetően két nagy csoportra osztjuk: hideg és meleg színekre. Míg utóbbit a nappal és a tűzzel azonosítjuk, a hideg színek mentén sokkal inkább a vízre és a jégre asszociálunk. Mégis: a beltéri falfestékek esetében általában inkább az utóbbi csoportot alkalmazzuk.

Az ok egyszerű: ezek nyugtatólag hatnak ránk. Egy bordó vagy egy piros szoba kimondottan nyugtalanító lehet, míg a kék vagy zöld kellően nyugodt hatást kelt. Persze egy adott szín hatása a választott árnyalattól és textúrától is függ. A kislányok körében oly kedvelt világos rózsaszín hiába a meleg színek közé tartozik, az egészen halvány árnyalat mégis harmóniát és kedvességet teremt a térben. Egy mélykék szoba pedig kimondottan zaklatott lelkiállapotot idézhet elő. Ez a két példa jól mutatja, hogy nem elég egyszerűen színekről beszélnünk. Általánosságban mégis elmondható, hogy az alábbi színek kedvezően hatnak az idegeinkre.

Színek, melyek nyugtatólag hatnak ránk

Halványkék

A kék világosabb árnyalatai a frissesség érzését keltik, ezért előszeretettel használjuk a vizes helyiségek, de akár a nappali színének is. Tágítja a teret, így a kisebb szobákba is ideális, emellett kedvezően hat az idegrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást és fogyókúra idején is jól jöhet, ugyanis mérsékli az étvágyat. Nyugtató hatása miatt akár a hálószobában is hasznos lehet, de hiperaktív gyerekek életterében is érdemes alkalmazni.

Pasztellsárga

A sárga ugyan nem tartozik tipikusan a nyugtató színek közé, mégis érdemes lehet pasztell árnyalatban alkalmazni, ugyanis serkenti az agyműködést, aktiválja a gondolkodást, segít a fáradtság elűzésében, kedvezően hat a depressziós tünetekre. A halványabb árnyalatok is a napsugarak illúzióját keltik, így mindenképpen jó hatással vannak a kedvünkre. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb szín a beltéri falfestékek körében.

Világoszöld

Ahogy a kéknél, itt is a világosabb árnyalatokat javasolt alkalmazni. Míg ezek tágítják a teret, a sötétzöld szűkíti. A világoszöld egyértelműen nyugtatóan hat ránk, ellazít és pihentet. Így egy nehéz nap után mindenképpen jóleső érzés lesz halványzöld környezetbe megérkezni. Nem beszélve arról, hogy a zöld a természetet idézi, ami szintén kedvezően hat a hangulatunkra.

Fehér

A tisztaság, az ártatlanság színe. A legjobb pedig az, hogy ha fehér falakat választunk, a kiegészítőket nagyon könnyen tudjuk variálni. Fehér környezetben sokkal egyszerűbb évszak szerint dekorálni, vagy a megunt hangulatot újjá színezni. A fehér lehet elegáns, könnyed, bohém és legfőképpen nyugalmat árasztó. Arra azonban figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert a túl steril hatás megterhelővé válhat.

Barna

A barnáról sokszor elfeledkezünk, pedig a lakberendezők nyugtató, harmonizáló hatása miatt előszeretettel használják háttérnek. A barna a megbízhatóság, a stabilitás színe és jól alkalmazkodik egyéb színekhez. Persze továbbra is fontos, hogy milyen árnyalatban alkalmazzuk, itt is javasolt a világosabb verziókat választani. Helyiségtől függően akár egészen halvány árnyalatig is elmehetünk, mely inkább bézs, mint barna hatást kelt.

Otthonunk színeit fontos, hogy gondosan válogassuk össze, főként a falakat illetően. Rendszerint ez a terület teszi ki a legnagyobb részét egy-egy szobának, így igen nehéz rajta változtatni, ha megunjuk vagy mégsem tetszik – éppen ezért célszerű kiegészítőkkel tompítani vagy élénkíteni az árnyalatokat. Ezen felül pedig jobb előre átgondolni, mint utólag kellemetlenül érezni magunkat a saját otthonunkban.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Kenny Eliason on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5