Skip to main content
állás CV önéletrajz

A nyitott álláshelyekre való jelentkezés és a kiválasztási folyamat sokszor egy egészen hosszú, több lépést magában foglaló procedúra. Bár minden cég más, vannak olyan alapvető kellékek, melyek nélkül neki be sem nyújthatjuk pályázatunkat. Ilyen például az önéletrajz is. 

Egy pályázat útja

Az álláskeresés mára egészen más formát öltött, mint amilyennel akár csak néhány évtizeddel ezelőtt találkozhattunk. Az online megoldások ide is teljes mértékben begyűrűztek és lényegében az online állásportálok váltak egyeduralkodóvá ezen a területen. Napjainkban már mindössze néhány kattintással jelentkezhetünk a nekünk tetsző pozíciókra és a kiválasztási folyamat jelentős része is az online térben zajlik, jó darabig nélkülözve a személyes találkozást.

Kérdés persze, hogy a régebbi vagy az új módszerek tekinthetők-e jobbnak, ám egy ilyen léptékű változás tükrében, ennyi év távlatából már talán nem is érdemes összehasonlítani a mostanit a korábbival. Tény, hogy a jelentkezési folyamatok leegyszerűsödtek, de emellé egyfajta arctalanság is társul, mely jóval személytelenebbé és gépiesebbé teszi az álláspályázatokat. Talán ezért is fontos, hogy már az első adandó alkalommal megmutassuk magunkat valamilyen formában.

Éppen ehhez a törekvéshez köthető az a dokumentum, mely az évtizedek során ugyanúgy része maradt az álláspályázatok kiválasztási folyamatának. Ez nem más, mint az önéletrajz, mely manapság is a jelentkezések alapját jelentő, belépő papír. A másképpen CV névvel is illetett dokumentum lényegében nem más, mint eddigi tapasztalataink, iskoláink és releváns képességeink tételes felsorolása, ám mégis jóval több egy egyszerű digitális szövegfájlnál.

Belépő a folyamatba

Az álláspiacon ma már annyi különböző profillal és beállítottsággal rendelkező céget találunk, hogy a kiválasztási folyamatok sem tekinthetők egységesnek. Sokszor meglepően egyszerű lehet a komplett folyamat, míg máskor egy hosszú hónapokon át húzódó, fárasztó procedúráról beszélhetünk. Sok múlik persze a megpályázott pozíción is, hiszen egy magasabb kategóriába rangsorolt állás elnyeréséért jellemzően a verseny is nagyobb.

Az álláskeresési tapasztalatokkal rendelkező delikvensek bizonyára már rendelkeznek különböző praktikákkal, melyekkel előnyösebb helyzetben találhatják magukat, illetve számukra a kiválasztási folyamatok lépcsői sem ismeretlenek. Az azonban gyakorlatilag biztos, hogy minden rafináltság ellenére a CV egy olyan dokumentum, melynek hiányában el sem kezdhetjük a jelentkezést. A CV lényegében egyfajta belépőjegyként funkcionál, mellyel benyújthatjuk pályázatunkat.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy az önéletrajz mennyire tekinthető fontosnak a kiválasztás szempontjából. Míg egyesek szerint csak egy kötelező papír, de semmi több, addig mások szerint egy lehetőség arra, hogy már idejekorán megmutassunk magunkból egy szeletet. Az igazság valójában valahol a kettő között lehet. A CV nélkülözhetetlen kiindulási alap és valóban egy kötelező dokumentum, ám tartalmilag érdemes a releváns tényekre hagyatkozni, minden sallang nélkül.

adec utajovobe.eu profession kep2 azonlinecvkeszitoksegitsegevelminosegivegeredmenytkaphatunk

Online segítség az elkészítéshez

A rutinosabb álláskeresők számára a CV elkészítése már nem jelenthet különösebb problémát. Adott esetben akár több ilyen dokumentummal is érdemes lehet rendelkezni, hiszen megpályázott pozíciótól függően mindegyik verzióban más tapasztalatainkra és képességeinkre hegyezhetjük ki a tartalmat. A kezdőbbek számára sem szükséges azonban elveszni a szövegszerkesztők útvesztőjében, hiszen az online CV készítők segítségével pillanatok alatt hozhatnak létre egy külsőleg is összeszedett verziót.

Ez esetben sem kell attól tartani, hogy a munkáltatók kiszúrják a sablonok használatát és emiatt bárki hátrányból indulna. Egy grafikusi vagy valamilyen kreatív álláspályázat esetén persze fontos lehet a minél inkább egyedi stílus, egy ötletes CV megalkotása, de a standard eljárásokban sokkal inkább a tartalmi szempontok érvényesülnek. Így tehát az online CV készítők is kiválóan megfelelnek a célnak, a tartalmi részért pedig már mi magunk vagyunk felelősek.

Az ideális önéletrajz receptjét talán még senkinek sem sikerült megfejteni, az internet mindenesetre tele van különböző jó tanácsokkal ezt illetően. A legjobb ez eseteben is az, ha igyekszünk szintetizálni az egyes ötleteket, egy hatékony, tartalmilag is megfelelő dokumentumot létrehozva. Az online CV szerkesztőknek köszönhetően a megjelenés és elrendezés problémájával egyáltalán nem kell foglalkoznunk, a mi dolgunk csak a releváns tények összefoglalása. Ez pedig már önmagában is remek alap a sikeres pályázatokhoz.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5