Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Ahhoz, hogy a pihenéssel töltött éveid teljes nyugalomban telhessenek, időben el kell kezdened takarékoskodni, például egy nyugdíjbiztosítás segítségével. 

Sajnos erre a kérdésre arányaiban még mindig nagyon kevesen fektetnek elegendő hangsúlyt, holott ma már szinte biztosra vehető, miszerint a hazánkban érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer komoly kihívásokkal küzd. A nyugdíjak mediánértéke már napjainkban is meglehetősen alacsony, a társadalmunk rohamos elöregedésének következtében pedig további drasztikus csökkenésre számíthatunk a következő években, évtizedekben.

Egy nyugdíjbiztosítás - vagy más, kötött célú megtakarítási forma - segítségével azonban garantálhatod anyagi biztonságodat, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben lépj és olyan konstrukció mellett határozz, ami minden szempontból megfelel az igényeidnek. Ahhoz, hogy ezt elérd, megannyi tényező vizsgálatára van szükség. A grantis.hu weboldalon erre is kitérnek. A kiváló összefoglalóból rengeteg információt megtudhatsz és így sokkal egyszerűbb lesz meghozni ezt a fontos döntést.

Milyen módszerekkel takaríthatsz meg nyugdíjas éveidre?

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik a különféle kötött célú befektetések iránt, ennek következtében ma már rengeteg különféle konstrukció érhető el a kínálatban. Szép számmal találkozhatunk banki, biztosítói, illetve pénztári módozatokkal, tetejébe pedig a befektetési arany, no és persze az ingatlan is virágkorát éli. A szakemberek tanácsai alapján kardinális kérdés portfóliónk diverzifikálása, így a nyugdíjbiztosítás mellett az egyéb eszközök használata is célszerű lehet. Döntésed meghozatalakor feltétlenül vizsgálnod kell, milyen igényeid vannak és ehhez milyen lehetőségek társulnak. Mindenképpen szem előtt kell tartanod azt is, hogy az állami adójóváírásban rejlő lehetőségeket érdemes kihasználnod. Erre az ÖNYP és a NYESZ mellett a nyugdíjbiztosítás ad lehetőséget. Azonban az elérhető hozamot leszámítva egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, mekkora kockázatot szeretnél vállalni, miképp a nyugdíjig hátralévő idő és a megtakarításra fordítható összeg is döntő befolyással bír.

Önmagában egy nyugdíjbiztosítás is elegendő lehet?

Bizonyos esetekben hosszú távon az a legeredményesebb, ha kizárólag egy konstrukcióra helyeződik a hangsúly. Ilyenkor tanácsos egy olyan módozat mellett letenni a voksod, ami kellő mozgásteret biztosít és rugalmas kondíciókkal rendelkezik, ezáltal aránylag jól személyre szabható. A nyugdíjbiztosítás épp ezért az egyik legnépszerűbb megoldás, a lekötött betét és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett. Ugyanakkor nagyon körültekintőnek kell lenned, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen típus mellett határozol végül, az elérhető hozamok tekintetében ugyanis igen nagy szórás tapasztalható. Ezért a döntést megelőzően feltétlenül kérd ki egy független pénzügyi tanácsadó segítségét.

Rövid távú megtakarításra a lekötött betét egy kiváló alternatíva

Míg azonban egy nyugdíjbiztosítás esetében minimum 10-15 éves távlatokban kell gondolkodnod, addig megesik, hogy ennél jóval rövidebb időre keresel valamilyen befektetési lehetőséget. Az állampapír mellett a lekötött betét okkal ennyire elterjedt, hiszen akár pár hónapra is remek alternatíva, azonfelül rendkívül biztonságos. Ráadásul jelenleg az elérhető kamatok is igen magasak és ha úgy határozol, akkor devizában is elérhető ez a lehetőség. Ezért is számít népszerű választásnak a lekötött betét. Függetlenül attól, hogy ez egy alapvetően egyszerű konstrukciónak tekinthető, mielőtt határoznál, alaposan gondold végig mekkora összeget és milyen időtartamra tudsz biztosan nélkülözni. Amennyiben pedig nem vagy biztos a dolgodban, vagy kétségeid támadnának, mindenképpen konzultálj szakértővel. A lekötött betét segítségével ugyanis csak akkor érheted el a kívánt eredményt, ha a választott csomag minden szempontból megfelelő számodra.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: maitree rimthong: pexels

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5