Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_avatar_afagyi2.jpg 

Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra, hogy az emberiségnek köze van az idén nyáron tapasztalt rekordhőséghez, mind a nyári hőmérséklethez, mind a Luciferként emlegetett hőhullámhoz - mondta Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója.

A World Weather Attribution tudóscsoport egészében vizsgálta a 2017-es év nyarát, beleértve az Európa déli részét augusztus elején három napon át sújtó Lucifer hőhullámot is.

Júniustól kezdődően szokatlan forróság söpört végig Franciaországon, Svájcon, Belgiumon, Hollandián, Portugálián és Spanyolországon. Júliusban 40,6 Celsius-fokot mértek Madridban.

Augusztus elején intenzív hőhullám csapott le Európa délkeleti részére, napokon át 40 Celsius-fokos hőség uralkodott Olaszországbanés a Balkán egyes részein. Franciaországban a napközbeni és az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ahogy Korzikán és Horvátországban is.

A forróság erdőtüzeket okozott több mint fél tucat országban éssúlyos mezőgazdasági károkat Boszniában, Szerbiában és Olaszország egyes részein.

A kutatók arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak esélyét.

A Luciferhez hasonló hőhullámok gyakorisága pedig legalább négyszeresére nőtt száz évvel korábbihoz képest.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay