Skip to main content

Európa leghidegebb és legmelegebb pontjai között közel 50 fokos különbség alakult ki, ami októberben nagyon szokatlan – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Ritka hőmérsékleti kép rajzolódott ki Európában október közepén, a kontinensen ugyanis egyidejűleg volt jelen a strandidő és a kánikula, valamint a zord tél – jelentette az OMSZ.

Az elmúlt napokban kellemes, meleg napokat élt át Nyugat-Európa, a hőmérsékletek jelentősen meghaladták az ilyenkor elvárható értékeket. Október 19-én, vasárnap Európa legmelegebb pontja a híres nyaralósziget, Mallorca fővárosában, Palma de Mallorcán volt, ahol kerekítve nem kevesebb mint 34 fokot mértek. Ez a hőmérsékleti érték ott sem általános az év ezen időszakában, legalább 10 fokkal magasabb az ilyenkor elvárhatónál.

Hasonlóan nagy pozitív eltérések adódtak a hőmérsékletekben például a nagyobb hegységek északi oldalán. A déli áramlás – átbukva a magas spanyol hegységeken és a Pireneusokon – szintén rekordközeli maximumokat eredményezett egy-egy térségben, például a Bizcayai-öböl hideg vize mellett is.

A csúcshőmérséklet még a baszkföldi Bilbaóban is elérte a 31 fokot, egy nappal korábban pedig a délnyugat-franciaországi üdülővárosok éltek át kánikulát, azaz 30, 32 fok körüli hőmérsékletet. De Párizs környéke és a Benelux-államok sem fagyoskodott, hiszen a 21, illetve 25 fokos nappali hőmérséklet errefelé sem átlagos október második felében.

Ugyanakkor a kontinensen már a tél is megjelent. A nagy amplitúdójú észak-déli hullámok – amelyek a mérsékelt övezet időjárásában a szélsőségeket hozzák – Kelet-Európa felett pontosan ellentétes fázisban vannak. Ott az elmúlt napokban nagyon komolyan betört a sarkvidéki hideg, olyannyira, hogy még az ilyenkor relatíve meleg Fekete-tenger partján sem érte el a hőmérséklet a 10 fokot.

A Krím-félszigeten fekvő Simferopolban 5 fokig sem kúszott fel a hőmérő higanyszála, miközben Moszkva környékén mindössze 2 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az orosz fővárostól keletre, északkeletre egész nap fagyott, sőt az Ural északnyugati előterében még -10 fok közelébe sem emelkedett a vasárnapi maximum.

Európa hírhedt téli jégvermében, a Pecsorai-medencében ma mindössze -12, -15 fok volt, ami ugyan nem rendkívüli ezen a környéken, de októberben még rendszerint nincs ennyire zord tél.

Forrás

Kép: A Földközi-tenger nyugati medencéjében mért hőmérsékletek október 19-én 14 órakor, Fotó: met.hu

Kép2: Európában mért hőmérsékletek október 19-én 14 órakor, Fotó: met.hu

TOP 5