Skip to main content

Hat centivel a szabályozási minimum alá süllyedt a vízszint a Velencei-tóban a szárazság miatt. A csapadékosabb január-március segíthetett volna a 2011-es rekordszárazság után.

A minimális szabályozási szint alá süllyedt a Velencei-tó vízszintje, ezért kedden megkezdi a vízpótlást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az intézkedésre azért van szükség, mert a tó vízszintje folyamatosan csökkent a szárazsági rekordot hozó 2011-es év alatt.

A minimális szint alá nem csökkent volna a vízmennyiség, ha március végéig nem marad el a csapadék a sokévi átlagtól - mondta Csonki István, az igazgatóság vezetője. Szabályozási minimumnak a 140 centiméter számít, most 134 centiméteren áll a vízmérce a tóban. A nyári szezonra az optimális vízszint 160 centiméter lenne.

"Az előrejelzések szerint sem tavasszal, sem nyár elején nem várható sok csapadék, ezért született döntés a vízpótlás megkezdéséről. Összesen négy és félmillió köbméter vizet engedünk le a pátkai és a zámolyi tározóból, ez számításaink szerint 16-18 centiméteres emelkedést eredményez" - mondta az igazgató. Az előrejelzések szerint ezen a héten valamivel esősebb lesz az időjárás: szombatig legalább 5 mm csapadék várható az ország területének 40 százalékán.

Egyik tározót sem engedik le teljesen, hogy az állat- és növényvilág se károsodjon. Ez azt jelenti, hogy a zámolyi tározóban 300, míg Pátkán 420 centiméteres vízszintmagasságig eresztik le a vizet. A tervek szerint a művelet egy hónapig tart. A vízeresztés érinti a kerékpárforgalmat a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárúton. Mivel az M7-es autópálya alatti részen a pótlás idején víz alá kerül a kerékpárút, azt a szakaszt lezárják.

Forrás: origo

TOP 5