Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120325d1_carbon_kli.gif(Szerkesztő megjegyzése: CO2 kibocsátásán Ön is tud változtatni, ha kiszámítja, mekkora is az ökolábnyomaHa rákattint kétszer a Karbon ciklusra, láthatóvá válik a CO2 mozgása.)

Egy pohár tea, egy bélszín, egy vasúton megtett kilométer: a jövőben bármilyen emberi tevékenységet a vele járó széndioxid-kibocsátással lehet mérni, számba véve, hogy az adott tevékenység mennyivel növeli az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben.

Ez a probléma nap mint nap új módszertani kérdéseket vet fel. Ha például egy palack víz széndioxid-mérlegét kívánják megvonni, hogyan veszik figyelembe a szállításhoz felhasznált gépkocsi széndioxid-kibocsátását? Egy 300 grammos bélszínszelet esetében hogyan kalkulálják a szarvasmarha által felböfögött üvegházhatású metángázt, illetve az annak megfelelő széndioxid-egyenértéket?

A legfrissebb vita az internetes adatkeresésről alakult ki. A közhittel ellentétben a világháló fokozott használata korántsem "szénsemleges". Noha lehetővé teszi a dematerializálás - anyagtalanítás - bizonyos formáját, az internet nagy energiafogyasztó többek között a számítógépek gyártása és a használatukhoz szükséges villamos energia révén. A The Times egyik cikkében azt állította, hogy két internetes adatlekérdezés 7 gramm széndioxid-kibocsátással jár, vagyis ugyanannyival mint egy vízmelegítő működtetése. A Google azonnal válaszolt a felvetésre, közölve, hogy saját mérései szerint egy keresés csak 0,2 gramm szén-dioxid termelésével jár.

Alex Wissner-Gross, a Times által idézett harvardi kutató tagadta, hogy a Google-ról beszélt volna, állítása szerint általában szólt a világhálóról. Mérései szerint minden interneten töltött másodperc mintegy 20 milligramm széndioxid-kibocsátással jár. Mint az AFP hírügynökség kérdésére hozzáfűzte, egy átlagszám nem nagyon igazít el, mivel figyelembe kell venni olyan tényezőket is, hogy hol tartózkodik a felhasználó és milyen felszerelése van. Annak érdekében, hogy személyre szabottan mérni lehessen egy-egy internetező kibocsátását, a tudós létrehozott egy CO2stats névre keresztelt speciális programot.

A vitáknak ugyanakkor nem szabad feledtetniük a tulajdonképpeni célt, vagyis egy új típusú mérési lehetőség megteremtését, amely lehetővé teszi a különböző tevékenységek hatásainak összehasonlítását annak érdekében, hogy kevesebb széndioxid-kibocsátással járó életmódra ösztönözzön. Ugyanakkor Hugo Kimber, a Nagy-Britanniában működő Carbon Consultancy környezetvédő szervezet vezetője arra figyelmeztet, hogy nem szabad várnunk a cselekvéssel. Ha azt mondjuk, csak türelem, amíg egész pontosan ki nem számítunk mindent, talán már késő lesz.

Alex Wissner-Gross bízik abban, hogy az új mérési módszer világszerte elterjed, mivel nagy szükség van a gazdaság széntelenítésére. Egyes nagy áruházakban már feltüntetik a széndioxid-kibocsátási adatokat is. Lehetséges, hogy 10-20 év múlva az emberek ugyanúgy számolnak majd széndioxid-egyenértékben, mint manapság dollárban vagy euróban? Hugo Kimber a maga részéről bízik ebben. "Ha szigorúbb lesz a széndioxid-kibocsátási norma, az emberek ösztönösen többet gondolnak majd erre a szempontra" - mondta az AFP-nek.

Forrás: MTI / Tudatos Vásárló

Kapcsolódó anyagaink:
A klímaváltozás és az internet
Környezetkárosítóbb az internet a repülésnél?