Skip to main content

 

Kutatóknak sikerült a McDonald's éttermekből származó használt sűtőolajat olyan gyantává alakítaniuk, amit a 3D nyomtatásban is lehet használni, ráadásul olcsóbb előállítani és a hagyományos gyantával ellentétben biológiailag is lebomlik – írja a 3dprinterchat.com.

A torontói Scarborough egyetem kutatói az amerikai gyorsétteremlánc használt sütőolajából kiváló minőségű és biológiailag lebomló gyantát készítettek, amit a 3D nyomtatás során lehet hasznosítani.

hirdetés

A teljes kutatási cikk ismerteti, hogy a hulladéknak szánt sütőolaj felhasználása a 3D nyomtatásnál komoly lehetőségekkel és előnyökkel jár, ráadásul olcsóbb elkészíteni és a hagyományos gyanta műanyagjához képest környezetbarátabb.

Andre Simpson az egyetem fizikai és környezettudományi tanszékének professzora elmondta, hogy az ötlet onnan származik, hogy három éve kapott egy 3D nyomtatót, és a feltűnt neki, hogy a kereskedelemben használt gyanta molekulái hasonlóak a sütőolajban található zsírokhoz. Simpson megkeresett számos nagy gyorséttermi láncot, de csak egy helyi McDonald's válaszolt neki. 

Simpson és csapata egy egyszerű, egylépéses kémiai eljárással egy liter sütőolajból mintegy 4 deci gyantát állított elő, amiből egy műanyag pillangót tudtak kinyomtatni.

Megállapítottuk, hogy a McDonald's hulladék olaja kiválóan alkalmazható a 3D nyomtatásnál" – tette hozzá a professzor.

A fáradt olaj komoly globális környezeti probléma, mivel nehéz újrahasznosítani, erre viszont megoldást jelenthet, ha a 3D nyomtatóknál használják.

Ráadásul a laboratóriumban előállított gyantához használt vegyi anyagok újrahasznosíthatók, ami tonnánként 300 dollárral (92 ezer forint) csökkenti a költségeket a hagyományos gyantával szemben, amelyért literenként 525 dollárt (162 ezer forint) kell fizetni.

Simpson elmondta azt is, hogy amikor a nyomtatásnál visszamaradt fáradt olajból készült gyantát a talajba temették, azt a mikrobák azonnal elkezdték bontani, és két hét alatt elvesztette súlyának 20 százalékát, mivel lényegében csak zsírból áll.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5