Skip to main content

Elkészült a világ egyik legismertebb, kifejezetten a hulladékkezelő vállalkozások számára kifejlesztett termelésirányítási rendszerének magyar változata. Az Enwis teljesen átveszi az irányítást a begyűjtés és kezelés fölött, ismer minden hulladékfajtát, elkészíti a járatterveket és még az alkalmazottak és az ügyfelek visszaéléseit is kiszúrja.

Míg nálunk a hulladékkezelés mint iparág nem egészen 15 éves múltra tekint vissza, a németek már évtizedek óta keresik a szegmensben a legjobb megoldásokat. Nem véletlen, hogy a dortmundi Tegos GmbH. készítette el az Enwis-t, azt a Microsoft Dynamics NAV alapú rendszert, amit világszerte használnak − mondta el a szoftver hazai bevezetésével foglalkozó LLP Dynamics ügyvezetője. Czermák András rámutatott, a hulladékkezelésre és általában a környezetvédelemre vonatkozó szabályozás Európában nagyjából egységes, de a hazai változat működése a helyi, magyar jogszabályoknak felel meg.

A mindennapokban a hulladékkezelők túlzott adminisztrációval küzdenek, a szoftver fejlesztői ezért nagy figyelmet fordítottak a bürokratikus folyamatok automatizálására – hangoztatta a szakértő. A legtöbb cégnél például manuálisan állítják elő a számlákat a teljesített megrendelésekről, míg az új rendszer ezt automatikusan generálja, beleértve az időszaki gyűjtőszámlákat is. Felügyeli a hulladékszállítási szerződéseket és megrendeléseket is, így nincs több késedelmes teljesítés, ügyfélpanasz. Emellett mind a kommunális, mind az ipari hulladékkezelők tevékenységében rendet tart, iratkezelőként archiválja ugyanis az összes keletkező dokumentumot.

A fejlesztők tapasztalatai szerint általános probléma a számtalan gyűjtőedény, konténer, zsák nyomon követése. A szoftver ezért folyamatosan elemzi és nyilvántartja az eszközparkot, megtervezi az ellátandó járatokat, vezeti a dolgozói nyilvántartást. Ezen felül figyeli a lerakók és raktárak állapotát és készleteit, bármennyi telephelyről is van szó. A rendszer abból a szempontból is egyedülálló, hogy leköveti a hulladékkezelés, ártalmatlanítás, keverés és szétválasztás folyamatait. Az Enwis használja az EWC (Európai Hulladékkatalógus) kódokat, de ezzel párhuzamosan lehetőséget ad a cég szokásaira épülő, egyedi hulladékkatalógus kiépítésére is.

A vezető kiemelte, a rendszer használata meggátolja mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek visszaéléseit is, ugyanis a gyűjtőautók és -edények azonosítására és folyamatos követésére is szolgál egy egység. A szemeteseket RFID azonosítóval, a járműveket pedig flottakövetéssel ellátva bármely percben képes megmondani, hogy az adott kukát mikor és kik ürítették, térképen jelöli az ürítés helyét, a gyűjtőjármű teljes útvonalát.

A megoldás fejlesztői tehát aprólékos munkával, egyenként megoldották a hulladékkezelők problémáit, miközben messzemenően tekintettel voltak a hazai és nemzetközi jogszabályi környezetre is − összegezte Czermák András.

További információ:

Oláh Éva
pr-tanácsadó
Gold Communications Kft.
1112 Budapest, Cirmos u. 8.
Tel.: (1) 365-1213; (20) 316-2808
Fax: 365-1193
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.goldcomm.hu

Forrás: http://humusz.hu/hirek/kulso-hirek/nemet-fejlesztes-hazai-problemakra/10401

TOP 5