Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

aevoeszkozok2.jpg 

A Pet-Maison, a Tolna megyei Faddon komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással.

A kisvállalkozás a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítja meg.

A cég még idén őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, és oda telepíti majd a PLA (polylactid acid - politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósorát - mondta Kovács József projektvezető.

Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani.

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és ezáltal monomerekre bomlik - magyarázta a projektvezető.

Ismertetése szerint a 20 fősre tervezett faddi üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé. Az autóipar számára beltéri alkatrészeket - burkolatokat, kilincseket, gombokat - állítanak majd elő. A műanyagot PLA-granulátumból gyártják, de tervben van az is, hogy saját technológiával mezőgazdasági hulladékokból vonják ki a szükséges keményítőt.

A 2011-ben alakult cég 2017-ben 291 millió forintos nettó árbevételt ért el.

A projektvezető nem kívánta megbecsülni a bioműanyag-értékesítésből várható árbevételt, de jelezte, hogy a termékek iránt Nyugat-Európában jelentős kereslet van. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 123RF