Skip to main content

 

Betiltották az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat Ausztrália két újabb szövetségi államában, így az egy szem Új-Dél-Wales kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót osztogatni a vásárlóknak.

A nagy áruházláncok önkéntesen már országos viszonylatban is elkezdték beszüntetni a zacskóosztogatást.

A tilalom vasárnapi kiterjesztését nehezen viselik a vásárlók, a feldühödött vevők sajtóbeszámolók szerint pénztárosokkal gorombáskodnak. Egy szupermarketben egy vásárló nekiesett egy pénztáros torkának – írja az MTI.

A tilalom a vékony, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, megszegőit 6300 ausztrál dolláros (1,3 millió forint) bírságot is kaphatnak.

A legnagyobb szupermarketlánc, a Woolworth június 20-án kezdett pénzt felszámítani a műanyag szatyrokért, de a vevők felháborodása miatt átmenetileg visszatért az ingyenességhez, de hamarosan újra darabonkénti 15 centet kérnek majd a zacsikért.

A második legnagyobb áruházlánc, a Coles vasárnap állt le a zacskók osztogatásával. Náluk vasárnap minden pénztárt nyitva tartottak, hogy csökkentsék a sorokat, amelyek azért alakultak ki, mert a vevőknek el kellett magyarázni a tilalmat.

Zöldszervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el.

Világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe, súlyos veszélyt jelentve az óceánok élővilágára.

Az ausztrál parlament a múlt héten támogatta más egyszer használatos termékek, köztük az elviteles ételtartók vagy a műanyagbevonatú kávéspoharak betiltását is.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5