Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

greenhouse-by-joost.jpgLehet-e hulladékmentes egy étterem? Biztos nem, gondolhatnánk. De nem volt az Joost Bakker tervező számára, aki olyan éttermet alakított ki (Ausztráliában), melynek működtetése során elérhető, hogy ne keletkezzen benne szemét, azaz minden hulladék újra hasznosítható vagy komposztálható. Maga az egész épület is úgy került kialakításra, hogy bármikor szétbonthatóvá, újra összeállíthatóvá, vagy újra felhasználhatóvá váljon. Ez nem nehéz persze akkor, ha az étkezés szinte teljesen helyi és idényjellegű növényekre épül, melynek egy részét egyenesen a konténerépület tetején termesztik.

Az ökoéttermet speciálisan arra tervezték, hogy egy-egy helyszínre utaztatva bemutatható legyen, hogy lehet konténerekbe csomagolva szállítani az épületszerkezetet, a lépcsőket, a háztetőt, a konyhát, fürdőszobát, bárt, bútorzatot, a személyzeti lakhelyet. Bemutatásra kerül az is, hogy lehet a háztetőkertben különböző növényeket, így pl. fűszernövényeket termeszteni, valamint az is, hogy lehet pl. főzőolajjal meghajtani egy, a ház működtetéséhez szükséges generátort. A ház felépítéséhez felhasznált szalmabálák ugyanakkor remekül érzékeltetik az épület szigetelését, ami szintén az étterem nullhulladékpolitikáját példázza.

Joost egyáltalán nem viccelt, amikor a nullhulladékra gondolt. Szó szerint semmi nem megy nála veszendőbe. Minden szerves anyag komposztálható pl. a háztetőkertben. Az esővizet is ott gyűjtik, mellyel a vécék szuper hatékonyan tölthetők fel és működtethetők. Az idényszerű ételek alapanyagait helyi farmerektől szerzik be. Például minden héten friss gabonát hoz a termelő az étteremnek, ahol azt aztán felőrölve egyből felhasználják. A bor és a sör hasonlóképpen hordókban kerül beszállításra. A menü így nagyrészt attól függ, hogy mi érhető el helyben.

b_700_700_16777215_00_images_greenhouse-by-joost-6.jpgJoost első alkalommal Sydneyben állította fel éttermét, és azt tervezi, hogy más-más időpontokban más-más helyszíneken állítja fel azt, illetve Európában is bemutatja a hulladékmentes étterem építésének és működtetésének koncepcióját.

(Szerkesztő megjegyzése: Bár az étterem külsőleg és belsőleg is hagyhat kívánnivalókat az igényesebb vendégek számára, az ötlet mégis jól példázza, hogyan kell/lehet jövőbeni épületeinket funkcionálisan kialakítani ahhoz, hogy a ház, étterem, egyéb épület fenntartható legyen.)

Béer

Forrás: http://inhabitat.com/greenhouse-by-joost-is-a-waste-free-shipping-container-restaurant-on-sydney-harbor/ alapján