Skip to main content

 

Akár négy év börtönbüntetéssel vagy negyvenezer dollárnak (tízmillió forint) megfelelő összegű pénzbírsággal sújthatják ezentúl a műanyag zacskók gyártóit, árusítóit vagy akár használóit Kenyában, ahol hétfőn lépett életbe a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye, írja az MTI.

A kelet-afrikai állam immár egyike azon több mint negyven országnak - ide tartozik egyebek között Kína, Franciaország, Ruanda és Olaszország -, amelyek betiltották, korlátozzák vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyag zacskókat.

hirdetés

A műanyag zacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak.

"Ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánban, mint hal" - mondta Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő, aki az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) működik együtt Kenyában.

A szakember szerint a műanyag zacskók, amelyeknek lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, az emberi táplálékláncba is bekerülnek a halak és egyéb állatok révén. A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy az emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyag zacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében a kenyai hatóságok feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyag zacskót látnak. Judy Wakhungu környezetügyi miniszter szerint azonban első körben csak a gyártókat és a beszállítókat veszik célba.

Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek.

Samuel Matonda, a kenyai gyártók egyesületének szóvivője szerint a törvény életbe lépésével 60 ezer munkahely szűnik meg és 176 gyártó kénytelen bezárni. Kenya a térség az egyik jelentős műanyagzacskó-szállítója.

A helyi élelmiszerláncok, köztük a kenyai Nakumatt és a francia Carrefour már elkezdtek vászonszatyrokat kínálni a vásárlóiknak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5