Skip to main content

 

Súlyos károkat okoz a törékeny északi sarkvidéken a műanyag hulladék, és sokkal több van belőle, mint amennyit a régió lakói elő tudnának állítani - írja az MTI.

A Grönlandtól keletre lévő vizeken és a Barents-tengerben talált szemét Európa és Észak-Amerika felől érkezett oda. „A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyaghulladékoknak” - írták a kutatók a Science Advances című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A szakemberek az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat 2013-ban a Tara kutatóhajóval és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyaghulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában. A szemét döntő része láthatólag régen került a vízbe, és sodródott fel északra.

 

Az Északi-sarkvidék vizeiben lebegő műanyagszemét 99 százaléka Grönland és a Barents-tenger környékére koncentrálódik

- mondta a kutatást vezető Andres Cozar, a Cádizi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az északi sarkkör többi részén ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem található műanyagszemét.

A szakemberek rámutattak, hogy a globális felmelegedés következményei, így a tengeri jég csökkenése miatt az Északi-sarkvidék még sebezhetőbbé válhat a környezetszennyezéssel szemben.

A tanulmány szerint külön aggodalomra ad okot, hogy a műanyaghulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek.

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5