Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_stories_aEucoLight_Board.jpg 

A világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozó új európai egyesület alakult meg Brüsszelben.

Az EucoLight megalakításának célja az volt, hogy az elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaira vonatkozó irányelv szerinti azon rendszerek érdekeit képviselje, amelyek a lámpák és fénycsövek gyűjtését és hasznosítását kezelik.

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló átdolgozott irányelv (WEEE) nagyobb hatással van a világítástechnikai szektorra, mint bármely más iparágra. Bár az egyes termékek tömege kicsi, lámpából mégis többet gyűjtenek vissza és hasznosítanak újra Európában, mint az összes többi elektronikus berendezésből. Továbbá, ellentétben más elektromos és elektronikus berendezések hulladékaival, a lámpák hulladékait általában nem tekintik értékesnek. Ezen kívül a legtöbb lámpa hulladéka törékeny és veszélyes anyagokat tartalmaz, ezért szállításuk nehézkes, és erre szakosodott újrafeldolgozó létesítményt igényelnek.

A brüsszeli székhelyű EucoLight azért jött létre, hogy ezekre a kihívásokra pozitív választ adjon és hatékonyan működjön együtt más európai testületekkel és szakmai szervezetekkel. Az EucoLight célja a világítóeszközök hulladékaira vonatkozó szabályozási környezet fejlesztése és a piaci szereplők közti esélyegyenlőség biztosítása, a megfelelő nemzetközi szabványok megalkotásának segítése, iránymutatás és támogatás nyújtása a tagok részére.

Az EucoLight tagja lehet bármely nonprofit, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait kezelő rendszer, amely Európában működik, és amelynek célja a kiterjesztett gyártói felelősség teljesítése. Összesen 16, különböző EU-országban működő, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait kezelő rendszer tagja az egyesületnek. További információkat a www.eucolight.org címen, vagy Marc Guiraud főtitkárnál (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kaphat.

Juan Carlos Enrique, az EucoLight Igazgatóságának újonnan megválasztott elnöke és az AMBILAMP (Spanyolország) ügyvezető igazgatója kijelentette: „Az EucoLight megalakulása jelentős mérföldkő az olyan Európában működő, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait kezelő rendszerek számára, amelyek lámpákra és világítóeszközökre fókuszálnak, mert így képviselethez jutnak Brüsszelben, amelyen keresztül véleményüket is eljuttathatják a címzettekhez. Az EucoLight segíteni fogja tagjait tevékenységük és szolgáltatásaik megerősödésében Európa-szerte, így támogatva a még jobb világítóeszköz-újrahasznosításai szolgáltatások megvalósulását és egy hatékonyan működő gazdasági körforgás megteremtését.”

E célok megvalósításában Hervé Grimaud, a RECLYLUM (Franciaország) ügyvezető igazgatója - alelnökként -; Kovács Béla, az ELECTRO-COORD (Magyarország) és a RECOLAMP (Románia) ügyvezetője - gazdasági vezetőként -; Nigel Harvey, a RECOLIGHT (Egyesült Királyság) ügyvezető igazgatója - igazgatósági titkárként -, valamint Diederik de Stoppelaar, a LightingEurope főtitkára segíti. A LightingEurope az EucoLight társult tagja.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink: