Skip to main content

Heves megyében készülnek az országos szemméttérkép első felvételei.

Új kezdeményezés indult útjára idén. A lényege, hogy ezúttal légi felvételek alapján készítik el az országos szeméttérképet, ami alapján lehet hozzákezdeni az illegális szemétlerakók felszámolásához. Helikopterből minden gyanús kupac jól látható, beazonosítható.

Ha tavasz, akkor kezdődhet az illegális szeméttelepek feltérképezése, majd felszámolása. Hazánkban évek óta ez a szokásos menetrend, tegyük hozzá: sajnos. Merthogy hiába gyűjtik össze országszerte kisebb-nagyobb társaságok a télen a szabadban felgyülemlett szemetet, az minden tavaszra újratermelődik.

Mivel a légi akció első állomása Heves megye, ezért a napokban felkerestük azt a forgatási helyszínt, ahol valóságos vasbetontengerre bukkantak a felmérők. Pétervására határában Eged István polgármesterrel közelítettük meg a sűrű nádas rejtette lerakót, ahol tonnaszámra áll a betontörmelék.

A városvezető azt magyarázza, hogy náluk minden évben megszervezik az illegális lerakók felszámolását, de a legtöbb helyen újratermelődik a szemét. Maga is pártolja az új ötletet, ám ilyen mennyiségű betontörmeléket nem egyszerű biztonságos, legális helyre szállítani. Amit kézi erővel el lehetett távolítani, azt a közmunkások egy része már összeszedte, ám a mázsás darabokhoz munkagép kell. Már tárgyaltak környékbeli vállalkozókkal és a térségi kommunális szolgáltató vezetőjével, de a szállításnak költségei is vannak. A kisebb szemétlerakókat is közmunkások bevonásával kívánják felszámolni.

Köztudott, hogy aki szemetel, köztisztasági szabálysértést követ el, amiért 100 ezer forintos bírság is kiszabható. Mindezt 20 ezer forintos helyszíni bírságra is lehet változtatni. Ez a tétel azonban nem riasztja el az illegális szemetelőket. Pétervásárán nem szabtak még ki hasonló bírságot, mivel az elkövetőket szinte lehetetlen beazonosítani.


Forrás:
HEOL

TOP 5