Skip to main content

Több mint kétmillió csikket gyűjtött össze a TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. újrahasznosító programja, a 2013-as indulás óta.

A Tom Szaky által alapított TerraCycle vállalata piacvezető a hagyományosan nem újrahasznosítható hulladékok feldolgozásában. A világszerte már több mint húsz országban működő cég célja, hogy a közösségi szellemre támaszkodva minél többféle hulladéktípus szelektív begyűjtését megszervezze, és széles körű újrahasznosítási megoldásaival a hulladéklerakókat és -égetőket feleslegessé tegye.

A hazánkban 2012 óta jelen levő cég egyik legizgalmasabb kezdeményezésének tekinthető a Csikk Brigád, melynek célja a cigarettacsikkek újrahasznosítása, mely a környezettudatosság terjedésével egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is, olyannyira, hogy több mint száz vállalat, szórakozó- és vendéglátóhely csatlakozott a programhoz. Lelkes munkájuknak köszönhető az a kétmillió összegyűjtött cigarettacsikk, amelyből műanyag raklapok, öntözőkannák és számos további termékek készülnek.

"Az ELTE Vezér úti kollégiumában 2013 októbere óta 6000 szál csikk gyűlt össze" – nyilatkozta Mudra Viktória, az ELTE-EKSZ fenntarthatósági programvezetője. – „A kollégium mellett az őszi szemeszterben az egyetem többi intézetében is szeretnénk megkezdeni a gyűjtést, amely megvalósulásával több ezer csikk begyűjtése várható havonta.” A TerraCycle csikkgyűjtő akciót szervez a 14. ARC közérzeti kiállításon is, szeptember 13-án, délután 17 órától, amelyhez bárki csatlakozhat.

„A közösségi csikkgyűjtés remek alkalom arra, hogy felelősen gondolkodva, együttes erővel hozzájáruljunk környezetünk tisztaságához. Vállalatunk számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, a csikkgyűjtés pedig kitűnő lehetőség arra, hogy minél több érdeklődőt vonjuk be az aktivitásokba” – nyilatkozta Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója.

A TerraCycle alapítójával készült interjúnkat ide kattintva olvashatja.

Forrás

Kép

TOP 5