Skip to main content

Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől – mondta a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének keddi alapkőletételén Mezőfalván.

Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki. A jövőre induló kétkukás rendszer nagyban hasonlít majd a lengyelországihoz. A háztartások „egy eltéveszthetetlen rendszerben” kétfelé tudják szelektálni a szemetet – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a két hulladékgyűjtő közül az egyikbe a nedves hulladék, például zöld hulladék kerülhet, amelynek egy része újrahasznosítható lesz. A másikba a száraz hulladék (papír, műanyag, ruha, üveg) kerül majd, amelyet utóválogatóba szállítanak, majd értékesítve anyagában újrahasznosítják. Közölte, hogy a nem hasznosítható anyagok jó hőértékű tüzelőanyagot képeznek. Egységnyi hő előállítása kőolajszármazékból 10 forintba kerül, míg szemétből 50 fillér – fűzte hozzá.

Az államtitkár fontosnak nevezte a mezőfalvai cég tevékenységét, mert pazarlás és környezetszennyezés helyett újrahasznosítja és különböző műanyag elemeket, szerelvényeket, alkatrészeket készít belőle. Örömét fejezte ki, hogy a fejlesztést követően az új üzemcsarnokban már lesznek olyan berendezések is, amelyek a műanyag granulátumból újra PET-palackot készítenek.

Innováció, munkahelyteremtés, gyarapítás

L. Simon László (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő kiemelte: a kormány azért támogatta a beruházást, mert innovatív, munkahelyet teremt, és a vidéket gyarapítja. Úgy vélte, hogy a Budafilter tevékenysége a magyar találékonyságra, fejlesztésekre és tudásra épül.

Simon Lajos, a Budafilter ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új üzemcsarnok alapkőletétele egyben a háztartási palackzsugorító készülékre alapuló visszagyűjtési rendszer kezdetét is jelenti. Hozzátette: tizenkét éve foglalkoznak a zsugorító készülékkel és a begyűjtött palackokat teljes egészében újrahasznosítják. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a vállalkozás jelenleg 22 főt foglalkoztat, de a fejlesztés következtében a létszám hatvan főre bővül.

Forrás

TOP 5