Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: A probléma globális. Nemcsak az ürülék látványa gusztustalan a város utcáin, hanem igen magas a kedvencek ökológiai lábnyoma is. A város strukturális fogságáról itt olvashat, illetve tekinthet meg videót. http://www.utajovobe.eu/hirek/hulladek/252-kutyakakaproblema)

Hatalmas kupac kutyaürülékkel, ház nagyságú vécécsészével és az egész járdát elfoglaló cigarettacsikkel harcol a szemetelés ellen az osztrák főváros. A kampány célja, hogy rávilágítsanak: szemétkérdés nem apróság.

Becslések szerint még mindig 600 millió cigarettacsikk, 980 hűtőszekrény, 18850 gazdátlan bevásárlókocsi és 77 ezer köbméternyi egyéb lom landol évente az osztrák főváros utcáin, írja a bécsi Compress hírügynökség. Noha a bécsiek nagy része betartja a köztisztasági előírásokat, mindig akadnak renitensek, akik nem törődnek a játékszabályokkal. Őket célozza meg a bécsi köztisztasági ügyosztály, az MA48 legújabb kampánya.

„Az utolsó notórius szemetelőt is meggyőzzük arról, hogy mindenkinek magának kell eltakarítania a saját piszkát – méghozzá a megfelelő módon –, különben kiadós büntetésre számíthat” – nyilatkozta Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

A gigantikus cigarettacsikk mellett eltörpülő autókkal vagy a hatalmas kupac produktumára elborzadva bámuló kutyával érvelő kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a személyes felelősségvállalás fontosságára. Az új akció külön figyelmet szentel a cigarettacsikkeknek, így a plakátok, citylight-ok és infoscreen-ek mellett egy reklámspot is hirdeti, hogy az autóból kidobott cigarettacsikk nem kis bűn.

Az osztrák főváros az utóbbi években számos köztisztasági intézkedést hozott, amelyeknek köszönhetően Bécs a világ legtisztább városai közé tartozik. Az elmúlt három évben például jelentősen bővítették a dohányzókat megcélzó kínálatot: városszerte 10.800 hamutartós hulladékgyűjtő és 850 csikkgyűjtő edény áll a rendelkezésükre, amelyeket hamarosan 1.400 további hamutartó követ a városi zöldterületeken.

Sokat változott az elmúlt években a dohányosok hozzáállása is: egy felmérés szerint míg 2005-ben a füstölők 70 százaléka dobta a földre a csikket, addig 2012-ben már csak 40 százalékuk. Ma már a dohányosok 55 százaléka azzal is tisztában van, hogy az autóból kihajított csikkért 75 eurós büntetés jár.

Szintén jelentős javulást értek el az utcára kihelyezett lomok területén: ma már 46 százalékkal kevesebb hűtőt, 28 százalékkal kevesebb bevásárlókocsit és 32 százalékkal kevesebb egyéb lomot kell eltakarítaniuk a köztisztaságiaknak. A javulás többek között annak is köszönhető, hogy városszerte 19 szeméttelepen szabadulhat meg a limlomoktól a lakosság, a szemetelők pedig akár 1000 euró büntetésre is számíthatnak. Ennek összege súlyos esetben a 2000 eurót is elérheti.

A legszembetűnőbb változást a kutyapiszok szempontjából sikerült elérnie a városnak. A kutyatartók dolgát városszerte 2900 zacskóautomata könnyíti meg, a hanyagságuk következményére pedig a közkedvelt „tetthelyekre” kitűzött mintegy 110 ezer táblácska emlékezteti őket. Így ma már naponta 47200 teli zacskó landol az osztrák főváros szemeteseiben.

A szabályok betartását a WasteWatcher-ek valamint a köztisztasági ügyosztály és a városi kertészet megfelelően kiképzett emberei felügyelik, akik szükség esetén bírságolhatnak is.

Forrás: index

TOP 5