Skip to main content

Michael BraungartMűanyag üvegek, amelyekből trikó lesz, fémhulladék, amellyel utat burkolnak, teljes mértékben újra felhasználható berendezési tárgyak: a reciklálás útjai végtelenek. És nagy növekedési lehetőségeket biztosítanak az ilyesmivel foglalkozó cégeknek. Ennek a perspektíva-változásnak az alapjánál, amely arra késztet, hogy az egyre ritkább természeti források helyett reciklált anyagokat használjanak fel, egy globális szintű ipari forradalom van kialakulóban. (Aiolus News)

A hagyományos termelési mód természetes forrásokból ment, termékeket és hulladékokat termel, szennyez. Az új modellek újraterveznek olyan termékeket, amelyek nem károsak az egészségre és a környezetre, újra és újra felhasználva azokat az elemeket, amelyeket vég nélkül lehet reciklálni.

„Reciklálni mindig újra ugyanazokat az anyagokat: hosszú távon ez lesz az egyetlen mód arra, hogy védekezzünk a természeti források kimerülése ellen” - állítja Michael Braungart, az újrateremtő tervezés, a C2C vagyis a Cradle to Cradle-ként / a bölcsőtől a bölcsőig/ ismert regeneratív tervezés guruja.

Braungart az ipari termelés radikális forradalmát jósolja. A Cradle to Cradle jelszó, amely már egy széles mozgalmat képvisel. Tagjai vállalatok százai, kutatóintézetek, közintézmények, hitelesítési ügynökségek.

Tíz év alatt az Mdbc, amelyet Virginiában alapított Braungart William McDonough amerikai építésszel azoknak a vállakozásoknak a segítésére, amelyek az ő filozófiáját követték, mintegy ezer terméket hitelesített C2C márkával az egész világban. Nagyobb Sikerrel az USA-ban, mint Németországban - állapítja meg a német Braungart.

Az alapító az ipari folyamatokban használt mérgező anyagok kiiktatását is célul tűzte ki. Aki az ő elképeléseihez akar csatlakozni, annak a legnagyobb mértékben kerülnie kell használatukat.

A hitelesítés feltétele három kritériumnak való megfelelés: az első, hogy egy adott termékben azonosítani kell minden benne felhasznált vegyi anyagot. Ez nem egyszerű dolog. Egy televízióban, például, 5 ezer különböző vegyi anyag van. A második feltétel: a terméket újra kell tervezni úgy, hogy benne a mérgező anyagokat a minimálisra csökkentsék. Nullára nem lehet - mondta Braungart - de gyakran meglepő eredményekre jutnak. A harmadik feltétel: az új termékekhez használt minden anyagnak kell, hogy már legyen egy „előző élete”.

A cél hosszú távon egy olyan társadalom kialakítása, amelynek nincs hulladéka

(Forrás: energiacentrum.com / Aiolus News)

TOP 5