Skip to main content

Mezőkovácsházán helyezték üzembe Európa egyik legmodernebb fénycsőhulladék-feldolgozó üzemét hétfőn, a beruházás román–magyar határon átnyúló program keretében, közel félmilliárd forintból valósult meg – nyilatkozta az MTI-nek Kovács Béla projektvezető, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Lighting Divíziójának vezetője.

Kovács Béla az MTI-nek elmondta: a fénycsőfeldolgozó technológia teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül szűri ki és különíti el a csövekben található emberre veszélyes higanyt. Az üzem négy fő alkalmazása mellett napi 1,5–2 tonna hulladék feldolgozására alkalmas, ami éves szinten 500–600 tonna közötti nagyságrendet jelent.

Az EU előírása alapján kötelező a fénycsövek feldolgozása és a nehézfémek ártalmatlanítása a tagországokban, Magyarország eddig Németországba szállította a hulladékot feldolgozásra, jelentős többletköltségek mellett. Magyarország és Románia határ menti négy-négy megyéjében keletkezik olyan mennyiségben hulladékfénycső, amennyi elegendő egy feldolgozóüzem rentábilis működtetéséhez. Az üzem bővítéssel alkalmas a régió hulladék-újrahasznosítási és -megsemmisítési igényeit kielégíteni az EU környezetvédelmi és környezetterhelési elvárásai szerint.

A projektvezető az üzemi helyszín kiválasztásáról elmondta: Mezőkovácsháza logisztikai szempontból optimális helyszín, a programban érintett négy-négy megye földrajzi középpontjában található, néhány kilométerre a battonyai közúti határátkelőhelytől. A magyarországi oldalon Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai oldalon Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye vesz részt.

A projekt részeként speciális gyűjtők és hulladékudvarok épültek nyolc megyében határon innen és túl, a lakosság és az ipari felhasználók részére – mondta Kovács Béla. Hozzátette: az üzem jelenleg egy műszakban dolgozik, 30–40 százalékos kapacitással, majd fokozatosan tér át a teljes üzemre. Az Electro-Coord tervei között szerepel a hazai és a romániai piac bővítése mellett megjelenni a szlovákiai, a szlovéniai és a szerbiai fénycsőhulladék-piacon begyűjtőként. Az üzem jelenleg egyenes fénycsöveket dolgoz fel, később a technológiát a változatos formájú fénycsövekre is alkalmazzák majd.

A társaság a csövek alumínium alkatrészét az alumíniumiparnak értékesíti, az üveget pedig a fénycsőgyártók részére, a veszélyes higanyt megsemmisítik. A hulladék begyűjtését a társaság a hulladékkezelési díjból finanszírozza, a feldolgozó üzem működési költségeit az újrahasznosítható fém és üveg értékesítési bevételéből – tette hozzá Kovács Béla.

(Forrás: Vedd a Magyart / MTI)

TOP 5