Skip to main content

A kolumbiai kormány tervezi, hogy egy bioközvetítőn keresztül parkot létesít egy hulladéklerakóból. Az Illinois-i egyetem kutatói, ugyanis, kimutatták,hogy a hulladékban talált baktériumok felhasználhatók a földet szennyező ártalmas anyagok megemésztésére. (Aiolus News)

A felfedezést Jerry Sims, az egyetem professzora és Andres Gomez, a medellini egyetem kutatója tette. Az El Morronak nevezett területet 1972 és 1984 között használták hulladéklerakónak. Ebben az időszakban vidékről felözönlő parasztok ezrei telepedtek a hulladékhegyre és környékére. 50 ezer ember is élt ezen a területen, kézzel pumpálták az ivóvizet ebből a hulladékhegyből - mesélte Sims a Science Daily-nek. Az utóbbi években a kormány egy élhetőbb területre telepítette át őket azzal a céllal, hogy fertőtlenítik a lerakót és parkot hoznak létre a helyén.

Az optimális megoldás - a hulladék eltávolítása és a föld megtisztítása - gazdaságilag sajnos, nem volt megoldható. Problémát jelentett az, hogy nem tudták milyen anyagokat tartalmaz a lerakó. Úgy látszott, hogy a szénhidrogének a fertőzés fő forrásai. Ekkor merült fel a mikrobikus ökológia gondolata. A medellini egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert annak meghatározására, hogy a biomediáció, amely a biológiai tényezőket, baktériumokat vagy növényeket használ fel ártalmas anyagok megsemmisítésére vagy semlegesítésére, felhasználható-e a domb fertőtlenítésére.

Megvizsgálták, hogy élnek-e benne olyan mikroorganizmusok, amelyek feldolgozzák a legveszélyesebb szénhidrogéneket. Ez nehéz feladat volt, mivel normális körülmények között is kb. 10 ezer féle baktérium és hasonló mennyiségű gomba él egy gramm földben. Sims és társa a legkülönbözőbb szintekből származó földben lévő baktériumokat elemezte és találtak is ilyeneket. Ennek alapján döntött a kolumbiai kormány a helyi szervek bevonásával a park létesítéséről.
Egy másik program a fitomediációt használja majd fel a nehéz fémek növényekkel való felszívatására.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/news/hulladeklerakobol_park.html

Kép forrása: http://scientificearthconscientious6.wordpress.com/page/24/

TOP 5