Skip to main content

Friss terményekre cserélhetik szelektív szemetüket Mexikóváros szegényei. Be kellett zárni a húszmilliós főváros szemétlerakó-telepét, de a városvezetés megpróbálja kreatív módszerekkel csökkenteni a hulladék mennyiségét. Jó a városnak, jó a lakosoknak és jó a környékbeli gazdáknak is az a csereüzlet, amit néhány hónapja tesztelnek Mexikóvárosban. A szétválogatott, újrahasznosítható hulladékért cserébe ugyanis a szemétgyűjtők "zöldpont"-kuponokat kapnak, amelyeket a helyi gazdák terményeire válthatnak be. A gazdáknak pedig az önkormányzat fizeti ki a kuponok ellenértékét.

Mexikóváros híres-hírhedt óriási szemétlerakójába, a Bordo Ponientébe naponta 12 600 tonna szemetet szállítottak a kukásautók. A 2011 decemberében bezárt telepen a negyedévszázados éves működés során 70 millió tonna szemét halmozódott fel. Ezt a városvezetés most pályázatok útján kívánja eltakaríttatni: a használható alapanyagokat kiválogatják a szeméthegyekből, a szerves hulladékot komposztálják, és biogázzá alakítják.

Csakhogy a lakosság továbbra is rengeteg szemetet termel. Időközben számos kisebb hulladékfeldolgozó üzem nyílt, ám egyelőre képtelenek feldolgozni a kukásautókból kiömlő szemétfolyamot. Ezt a munkát segíti a Mercado de Trueque, azaz Cserepiac néven meghirdetett havi gyűjtőakció, amelyen a lakosok maguk adhatják le szétválogatott üveg-, papír-, hullámpapír-, alumínium italosdoboz- és PET-palack-hulladékukat. Eddig háromszor rendezték meg a szemétcserét. A 15 ezer résztvevő összesen 48 tonna újrahasznosítható hulladékot váltott be kuponokra.

A szemétcsere többszörös hasznot hoz a helyieknek. Az illegális szemétlerakók megelőzésével elősegíti a környezetvédelmet, a várostól délre fekvő mezőgazdasági területek megóvását. A gazdák számára rendszeres és méltányos anyagi juttatást teremt. A helyben termesztett zöldségek révén pedig az egész város szén-dioxid-lábnyoma csökkenthető, hiszen mérsékelni lehet a messziről ideszállított termények mennyiségét.

Forrás: http://www.origo.hu/idojaras/20120829-zoldseget-er-a-szemet-mexikovarosban-friss-termeny-szelektiv-hulladekgyujtes-zold.html

TOP 5