Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Lézerrel semmisítené meg egy japán cég az űrszemetet, írja az Interesting Engineering. 

Az EX-Fusion, egy oszakai székhelyű startup olyan lézerrendszer kifejlesztését tervezi, mely segíthet az űrszemét kiiktatásában.

hirdetés

Mint ismeretes, a Föld közelében már rengeteg a hulladék, így ha a terv sikerrel jár, az jelentős lépés lehet az emberiség történetében, a világűr meghódításában.

Mi az űrszemét és miért veszélyes?

Az űrhulladék a bolygó körüli pályán lévő, ember alkotta, használaton kívüli tárgyakra, például régi műholdakra és kiégett rakétafokozatokra utal.

Ezek a különböző méretű objektumok ütközésveszélyt jelentenek a működő űrhajókra és a Nemzetközi Űrállomásra is, így nyilvánvaló, hogy ki kell vonni ezeket az űrből.

De nemcsak a nagyobb objektumok, hanem a néhány milliméteres törmelék is problémákat okozhat a térben, ha működő műholdaknak és űrhajóknak ütközik.

A japán cég, írja a 24.hu, az EOS Space Systems-szel, egy ausztrál vállalattal kezdett el kooperálni, mely utóbbi cég az űrszemét felderítését hivatott elvégezni.

Ha a felderítés befejeződött, a tervek szerint az EX-Fusion lézerrel semmisítené meg a célpontokat, melynek következtében, ha a darabkák elérnék a Föld légterét, maguktól elégnének.

Az EOS Space Systems ügyvezetője, James Bennett a projekt kapcsán még kifejtette, a lézer hadászati célokra nem használható.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Veszélyes űrszemét száguld a Nemzetközi Űrállomás felé

Föld körüli pályán gyártanának üzemanyagot az űrhulladékból

Űrszemét teheti tönkre a földi kommunikációt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik

TOP 5