Skip to main content
GEALAN fenntarthatóság újrahasznosítás

Kép forrása: GEALAN

Napjaink energiahatékonysági törekvéseihez szinte minden iparág igyekszik hozzájárulni. Mivel a nyílászárók hőszigetelési képességétől nagymértékben függ otthonaink, épületeink optimális energiaháztartása, ezen a területen is jelentős innovációknak lehetünk tanúi.  

Alábbi példák azt mutatják, milyen irányelveket követ ebben a tekintetben egy ablakgyártó. A német GEALAN a műanyag profilgyártási innovációit vettük górcső alá.

Fenntarthatóság a mindennapokban

Mind magánemberekként a saját háztartásunk vezetését illetően, mind vállalati struktúrában tevékenykedő csoportként folyamataink optimalizálásában korunk jelentős ökológiai kihívások elé állít minket. Már egyre kevesebbek számára meglepő, hogy műanyag használatával kímélhetjük a környezetet, pedig egyre több területen veszik át a nehezen megújuló eszközök, elemek, anyagok helyét. Ilyen terület az építőipar is.

Hogyan lehet egyáltalán környezetbarát, fenntartható egy műanyagból készülő termék? Például egy ablak?

Erre az egyik jó példát, az 1960-as évek vége óta műanyaggal, esetünkben műanyag nyílászáró profilok gyártásával foglalkozó cég, a német Gealan szolgáltatja. A közel 60 év fejlesztésének köszönhetően a GEALAN nyílászáróprofil-rendszerei azon felül, hogy rendkívül tartósok – ezáltal hosszú élettartamúak, mely alatt alacsonyabb energiafogyasztást biztosítanak használói számára - nagy arányban tartalmaznak régi ablakokból származó újrahasznosított anyagokat. A cég zárt újrahasznosítási rendszert alkalmaz, így a bontott ablakok akár hétszer is újbóli feldolgozásra kerülhetnek minőségromlás nélkül. A gyártás alatt keletkező hulladék esetében pedig a cég 100%-ban alkalmazza az újra felhasználást, így egyáltalán nem képződik gyártásközi hulladék. Bár a megújulás elsősorban a gyártásközi hulladék és a bontott ablakok újbóli felhasználását jelenti, a GEALAN-nál léteznek olyan – jelen pillanatban még ország-specifikus – opciók is, mint a profilrendszer „újjáépítése”, ún. felújítási tok alkalmazásával. Abban az esetben ugyanis, ha 20-30 év elteltével aktuálissá válik az ablakcsere, ám a régi tokszerkezet nem korhadt, illetve a fal és nyílászáró közti szigetelés is jó állapotban van, nem szükséges az az egész tokot kibontani, hanem a meglévő keretet élettartamát az említett felújítási tokkal lehet növelni. Végeredményként a nyílászáró egy teljesen új szerkezet előnyeivel fog rendelkezni, ám a kivitelezés a megrendelőnek egy költséghatékonyabb lehetőséget biztosít.

GEALAN Sortiertes Recyclingmaterial sm

Felelősségteljes erőforrás-menedzsment

A csekély ökológiai lábnyomú termékek gyártásán túl magának a gyártási folyamatnak is környezetkímélőnek, és az energiafogyasztás és nyersanyagfeldolgozás területén is hatékonynak kell lennie.

Ennek szerves részét képezik az előre megtervezett és ütemezett folyamatok, mind gyártás, mind logisztika terén. Ez utóbbinál kiemelkedően fontos a gyártósorról az ablakgyártó partnerhez elszállításra kerülő kész profilok útvonalának megtervezése, ezáltal a távolságok lehetőség szerinti legideálisabb lerövidítése.

A fenntarthatóság egyik legmeghatározóbb alappillére azonban az erőforrások környezetkímélő felhasználásának elve, amelynek érdekében a cég szintén aktívan tesz és kiemelkedő eredményeket mutathat fel: a GEALAN oberkotzau-i székhelyén lévő igazgatási központ, továbbá a Türingiában található gyártóüzem mára teljes mértékben olyan energiával fedezi teljes villamosenergia-szükségletét, mely 100%-ban természeti – szélből, vízből, napból, de akár geotermikus vagy biomassza alapú – erőforrásokból származik. A megújuló energiahasználatra, vagyis zöldáramra történő átállás pedig kimagasló eredményeket hozott: a cég Oberkotzau-ban 1900 tonna CO2-t takarít meg éves szinten, a tanna-i telephelyen azonban még ennél is magasabb, mintegy 16000 tonna CO2 megtakarítás sikerült megvalósítani.

Megújulás, mint új irányvonal

A cég működését meghatározó elvek közé tartozik, hogy a termékfejlesztés időszakától kezdve a profilok elkészüléséig és szállításáig a szükséges erőforrásokkal jól megtervezetten, ütemezetten, ezáltal takarékosan bánjanak, továbbá, hogy a környezettel szemben a legfenntarthatóbb gyártási és logisztikai lehetőségeket alkalmazzák. A fenntarthatóság téma számtalan környezetbarát vállalati fejlődési lehetőséget rejt magában, amelyeket a GEALAN több mint 30 éve sikeresen valósít meg és integrál a vállalati folyamatokba az optimalizált és zöldebb erőforrás-gazdálkodás és ügyfélkiszolgálás érdekében.

Olvasson részletesen arról, miért környezetbarát a GEALAN: Fenntarthatóság a GEALAN-nal

A képek forrása: Build Communication / GEALAN

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

 

 

 

TOP 5