Skip to main content

 

Országos faültetési kezdeményezést indított Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának helyettese, hogy minden magyar állampolgárságú gyermek születésekor ültessenek egy fát.

A kezdeményezés egyedülálló abban, hogy országos szintű, és minden elültetendő fa a megszületett gyermek nevére szóló táblával lenne ellátva, így a családok rendszeresen felkereshetik saját fájukat, és a gyermekek követhetik saját fájuk felcseperedését. A kezdeményezés szimbolikus elindításaként az ombudsman-helyettes a Hild téri játszótéren elültette a Jövő Nemzedékek Fáját.

hirdetés

A kezdeményezés célja a szülőhely iránti megbecsülés és a társadalmi összetartozás erősítése. A program kifejezné továbbá, hogy minden születő gyermek egyformán fontos a nemzet számára. További cél a fák, az erdő, a természetes környezet szeretetének elmélyítése és a hosszú távú gondolkodás terjesztése.

A Fák Nemzetünk Jövő Generációiért program a természettel harmóniában élő, nemzedékek közötti szolidaritás gondolata iránt nyitott társadalom kialakulását kívánja segíteni - mondta az ombudsman-helyettes.

Hozzátette, hogy a zöldterületek növelése nem csupán szimbolikus gesztus, hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez is. A fák javítják az ökológiai egyensúlyt, a településeken létrejövő parkok, zöld folyosók javítják a levegő minőségét és hozzájáruljanak a zajvédelemhez. A születendő gyermekek számát figyelembe véve évente mintegy százezer új facsemetét jelenthetne ez a program.

A 2015. évet a kezdeményezés népszerűsítésére, a támogatók, csatlakozni vágyók összefogására szánja az ombudsmani hivatal. A program az önkéntességen alapul, a szervezők várják a csatlakozni kívánó önkormányzatokat, civil szervezeteket és családokat. 

Szabó Marcel minden családot arra buzdít, hogy kertjeikben ültessenek egy fát gyermekük születésekor. Az ombudsman-helyettes azt is kéri a csatlakozó magánszemélyektől, hogy az elültetett fákról osszanak meg egy fotót a Jövő Nemzedékek Fája baráti körének Facebook-csoportjával.

Az országos faültetési programba jelentkező önkormányzatok vállalnák az éves tavaszi faültetési és őszi fagondozó nap helyi megszervezését, terület és eszközök biztosítását az erdőgazdaságok által adományozott facsemeték közös elültetéséhez. A gyermekek nevével megjelölt fák ültetéséről az önkormányzat oklevelet állítana ki a családoknak, és erről nyilvántartást vezetne.

A programhoz nem csatlakozó, vagy hazai lakóhellyel nem rendelkező gyermekek számára a nemzeti parkokban hoznának létre úgynevezett gyermekligeteket - mondta Szabó Marcel.

Amennyiben a faültetési kezdeményezés kellő társadalmi visszhangot vált ki, a megismert vélemények és tapasztalatok alapján az ombudsman-helyettes 2015 nyarán jogszabályi kezdeményezéssel kíván élni annak érdekében, hogy a faültetési programot külön törvény szabályozza és annak anyagi hátterét elkülönült költségvetési támogatás biztosítsa 2016-tól. 

A program megvalósulása esetén így minden Magyarországon vagy külföldön született magyar állampolgár születését egy névre szóló táblával megjelölt őshonos erdei vagy gyümölcsfacsemete elültetésével ünnepelhetné az ország. A program éves szinten minden költséggel együtt néhány százmillió forintos támogatást igényel - mondta Szabó Marcel.

Számos hasonló magyar és külföldi helyi kezdeményezés létezik már, például az ajkai Jövőnk Ligete, Zalában a Tündérkert - Mozgalom az őshonos gyümölcsfák megmentéséért, a Gemenci Erdőgazdaság támogatásával már több mint száz településen évek óta működik helyi szintű faültetési program, Walesben pedig Plant! elnevezéssel működik egy kormányzati program - a "plant" szó a walesi nyelvben ültetést és gyermeket egyaránt jelent -, melyet egy diáklány kezdeményezett parlamenti képviselőjénél.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

MTI

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5