Skip to main content

2011-ben hallhattunk először a légies fémről, mint olyan anyagról, mely képes le- avagy kiváltani a műanyagot. Mi lett azóta a sikeresnek induló magyar találmányból?

Úgy tudjuk, sajnos semmi. Hírt se hallottunk róla, pedig anno igen kedvező volt a fogadtatása, még videó is készült róla. (A rövidfilm itt tekinthető meg:  http://index.hu/video/2011/08/31/laborparti_femhab/?s=tag%3Alaborparti )

A hazai találmány lényege szerint buborékot visznek a fémbe, ettől lesz az anyag sajátságos szerkezetű, könnyű, mégis erős. Jó energia- és zajelnyelő, mely ki is válthatja a műanyagot, mivel nem éghető. Ráadásul könnyen megmunkálható, vágható, akár a fa vagy a műanyag.

Csupa jó tulajdonság tehát! Akkor mégis miért nem látjuk a hírekben, miszerint egyre több helyen hasznosítják ezt az anyagot? A választ sajnos nem tudjuk.

Egyre azonban tudjuk a választ. A fenntarthatóságot megfelelő találmányok hada nélkül sohasem alakíthatjuk ki. A műanyag alapjául szolgáló olaj egyszer pedig végérvényesen elfogy, és ez az idő már nagyon közel van. Akkor pedig kell majd valami, ami helyettesíti az eddigi olajszármazékokat.

Fémet az olajkutak kimerülése után természetesen még bányászhatunk, - ha azonban már ma sincs hol felhasználni a magyar találmányt -, a projekt véleményünk szerint eleve kudarcra van ítélve már most, a jelenben is. Vagy mégsem?

Vélhetőleg a légies fém azért nem került (ma még) a mindennapok eszközei közé, mert, ahogy a videóban is elhangzik, gyártása igen költséges, míg a műanyagé relatíve (ma még) jóval olcsóbb.

Talán a megoldást az hozza el majd el, ha végleg kiapadnak az olajkutak. Vagy esetleg megtudjuk, valaki megvette-e a találmányt, vagy sem.

(Bővebb szakirodalom a specifikus anyagról itt található: http://www.kfki.hu/~anyag/tartalom/2001/apr/kenesei_kadar_rajkovits_lendvai.htm)

Béer

Forrás: http://index.hu/video/2011/08/31/laborparti_femhab/?s=tag%3Alaborparti

Kép forrása: http://pics.indavideo.hu/videos/000/538/327/1-2.jpg

TOP 5