Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_Korallzatonypusztulasa_gyulai_ivan.jpg2012. november 21-én konferenciát tartunk Gyulai Iván "Fenntartható Fejlődés" tanulmányáról. A konferencia ÚJ (!!!) helyszíne a Piac és Profit szaklap által rendezett III. Fenntarthatósági Csúcs délelőtti szekciójaként a Larus Étterem és Rendezvényközpontban (1124 Budapest, Csörsz utca 18/b). Szekcióülés - Buda terem - 9.00 ” 12.30
A szekcióban korreferátumot tart: Vida Gábor akadémikus, Kerekes Sándor, Faragó Tibor professzorok, Zalatnay László az NFFT társelnöke, Farkas István a MTVSZ elnöke. Az SZVT 40 fő részére térítésmentesen biztosítja a részvételt Gyulai Iván programjára, a Csúcsra további regisztráció szükséges.

Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

SZVT Környezetvédelmi és Zöld Gazdaság Szervezési Szakosztály

GONDOLATÉBRESZTŐ RÉSZLET A TANULMÁNYBÓL:

A tudásnak és bölcsességnek kéz a kézben kell járniuk a fenntarthatóság érdekében. A bölcsesség a tudás kontrollja, es ha a bölcsesség nem tartja féken a tudást, abból romboló erő lesz. Gyakorlatilag ezt éljük meg a XXI. század elején, ráadásul úgy, hogy még több tudást vetünk latba problémáink kezelésére, pedig ahhoz éppen bölcsességre lenne szükségünk.

Érdekes tanmesének tekinthetjük ebből a szempontból Prométheusz történetét, aki nem tisztelte az isteneket. Zeusz Prométheuszt és Epimétheuszt bízta meg azzal, hogy teremtsenek lényeket, amelyek benépesítik a Földet. Epimétheusz teremtette az állatokat, Prométheusz pedig az istenek képmására az embert, de olyan sokáig foglalkozott vele, hogy mire elkészült, Epimétheusz az összes előnyös tulajdonságot elhasználta az állatok teremtésénél. Prométheusznak megesett a szíve esendő teremtményein, es úgy döntött, ellopja nekik a tüzet, ami addig csak az istenek tulajdona volt, hogy az ember az állatok fölé emelkedhessen.

b_700_700_16777215_00_images_Korallzatonypusztulasa_kornyezeti_terheleseket_abra_gyulai.jpgFelmászott az Olümposzra, és tüzet lopott Héliosz szekeréről, majd, hogy kiengesztelje az isteneket egy bikát áldozott fel, és egy csellel újra becsapta Zeuszt. Zeusz haragjában megteremtette az első asszonyt - Pandorát - aki az összes bajt rázúdította az emberiségre. Prométheuszt a Kaukázus hegyen sziklának láncolta, ahol egy óriás sas ette minden nap a máját, amely másnapra mindig visszanőtt.

Végül harminc év múlva szabadult a fogságából, de a sziklát magával kellett cipelnie. Prométheuszt a tűz elsajátítása, és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése miatt a civilizáció atyjának tekintették.

A tűz valóban az ember technikai diadalának kezdete, egy olyan tudás, amelynek a használatához csak az istenek rendelkeznek kellő bölcsességgel, az emberek nem.

Hiábavaló volt a büntetés, mert az ember már hozzájutott ehhez a tudáshoz, annak a bölcsességnek a hiányában, hogy képes lett volna ezt a tudást kezelni. És lám, lám, a baj megtörtént. A magyarban is megtaláljuk ezt egy közmondásban: "Gyufa gyerek kezébe nem való".

Forrás: Hankó Gergely