Skip to main content
Finansforbundet bankszövetség bankrablás készpénz

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Tavaly egyetlen egy bankrablás sem történt Dániában, olyannyira visszaszorult a készpénz használata, adott hírt erről az MTI.

2000-ben még 221 fegyveres rablást követtek el a bűnözők a bankok sérelmére, azóta ez a szám folyamatosan csökkent. 2017 óta évente 10 alatt maradt, míg 2021-ben már csak 1 bűncselekméy történt.

hirdetés

Az ok egyszerű

A digitalizációnak köszönhetően a készpénzforgalom jelentősen visszaszorult, ma már szinte mindenki okostelefonos alkalmazással fizet. A folyamatot a koronavírus okozta járvány csak erősítette, így a bankok alig tárolnak készpénzt, hisz nincs rá szükség.

A készpénz teret veszít

2017-ben a készpénzzel történő fizetés még 23 százalékot tett ki, 2021-ben már csak 12-őt, a tendencia pedig vélhetően folytatódik.

A megváltozott körülményekre tekintettel a bankrablók a pénzkiadó automaták feltörésére váltottak (volna), azonban ezek száma is jelentősen csökkent az elmúlt években, köszönhetően a fejlett biztonsági eszközöknek, technikáknak.

A Finansforbundet Bankszövetség üdvözölte a csökkenő tendenciát, ugyanakkor kifejtette, hogy a bűnözők online csalások elkövetésére kezdtek el átállni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egyre kifinomultabbak az internetes csalók, erre kell figyelni

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Jonathan Cooper on Unsplash 

TOP 5