Skip to main content
boszorkány Boris Gershman tanulmány

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Éveken át folyt 95 országban az a kutatás, mely azt kívánta kideríteni, hány ember hisz a világon a boszorkányok létezésében.

Az eredmény megdöbbentő, a PLOS One tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint, - bár az az adatsor becslésre épít -, egymilliárdra tehető a „hívő“ emberek száma.

hirdetés

A tanulmány kifejtette azt is, hogy az eredmény ráadásul még alulszámlált is lehet, hisz a megkérdezettek többsége hezitált, mikor válaszolniuk kellett a személyesen vagy telefonon feltett kérdésre, elmondják-e az igazságot.

A tanulmány szerzője, Boris Gershman, amerikai közgazdász, a ScienceAlert tudományos lapnak a következőket fejtette ki.

A kutatás teljesen eltérő eredményeket hozott az egyes országokban. Míg pl. Svédországban csak a megkérdezettek 9 százaléka adott pozitív választ a kérdésre, addig Tunéziában 90.

Ugyan 2088 és 2017 között 140.000 embert vontak be a kutatásba szerte a világon, Indiában és Kínában, a Föld legnagyobb népességével rendelkező két országában nem végeztek felmérést. Ennek ellenére elmondható, hogy ez az első „globális“ kutatás, a korábbiak nem terjedtek ki ennyi országra és emberre, így becslésre eleve nem alkalmasak.

Azok körében, akik felsőbb szintű iskolai végzettséggel rendelkeztek, jóval kevesebb volt azok száma, akik hittek a boszorkányok létezésében.

A tudós kiemelte, nem gondolnánk, de a hiedelmek még mindig rendkívül elterjedtek a világon, melynek hátterében számos tradícionális, kulturális, társadalmi és gazdasági tényező áll.

Gershman szerint további kutatásokra van szükség, egyeztetve az államokkal, a helyi lakossággal és a segítséget nyújtó civil szervezetekkel.

A szegedi boszorkányper

Hazánkban, mint más európai országban is, évszázadokon át üldöztek ártatlan, megbélyegzett embereket. Egészen a XVIII. századig, mely évszázadban, pontosabban 1728-ban a 21 áldozatot követelő szegedi boszorkányper volt az egyik leghíresebb, egyben dokumentált eset.

Vélhetően lett volna még több is, 1768-ban azonban Mária Terézia végleg betiltotta a boszorkányüldözést.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A magyar házak mágikus ereje

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pexels

TOP 5