Skip to main content
kínai rakéta zuhanás Spanyolország űrszemét

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Több spanyol repülőtér is lezárta légterét péntek reggel egy irányíthatatlanná vált kínai rakéta miatt, mely azóta a Csendes-óceánba zuhant

Pénteken a Csendes-óceánba zuhant vissza a Földre egy 23 tonnás kínai rakéta – jelentette az Egyesült Államok Űrparancsnoksága péntek reggel a Twitteren.

hirdetés

A Barcelonába, Tarragonába, Ibizára és Reusba tartó és onnan induló járatok nem közlekedhettek, és a jelentések szerint más régiók, köztük La Rioja és Kasztília és León is érintettek voltak

– írja a BBC.

Az intézkedés körülbelül 40 percig tartott, bár a helyi jelentések szerint Ibizában még mindig többórás késésekkel kell számolni. A baleári helyi média szerint a szigetek és az Egyesült Királyság közötti járatokat érintik leginkább az irányíthatatlanná vált kínai űrszemét okozta problémák.

A NASA közleményt adott ki a javaslatáról, hogy az űrhajókat kiküldő országok óvatosabban járjanak el.

Egyértelmű, hogy Kína nem felel meg az űrszeméttel kapcsolatos felelősségteljes normáknak. Létfontosságú, hogy Kína és minden űrhajózó nemzet és kereskedelmi szervezet felelősségteljesen és átláthatóan járjon el a világűrben, hogy biztosítsa az ott végzett tevékenységek stabilitását, védelmét és hosszú távú fenntarthatóságát

– közölte Bill Nelson, a NASA szóvivője.

Súlyos törmelékdarabok váltak le a kínai rakétáról

Kína hétfőn fellőtte új Tiangong (Mennyei Palota) űrállomásának harmadik és egyben utolsó darabját, majd figyelmeztetést adtak ki, hogy a rakéta 23 tonnás teste visszazuhan a Földre, és Spanyolországot az útjába kerülő országok egyikeként azonosították. 

Ez már a negyedik alkalom, hogy a kínai Hosszú Menetelés 5B rakéta maradványa emberi életeket és vagyontárgyakat veszélyeztet.

A Mengtian nevű modul a déli Hainan sziget tartományban található Wencsang műholdindító központból indult az űrbe, ahogy látható egy videón a Twitteren. A Mengtian, azaz „égi álom” a Wentian mellett a Tiangong állomás második modulja. Mindkettő a Tianhe központi modulhoz kapcsolódik, ahol a legénység dolgozik.

Visszaesés közben nagy és nehéz törmelékdarabok váltak le róla, amelyek a Föld felszínére csapódtak. 

A Föld körül repülő rakéta törmelékét az EU űrfelügyeleti és űrkövető rendszere élőben követte.

A rakéta maradványai 11:08-kor (pekingi idő szerint 18:08-kor) léptek vissza a légkörbe, pedig eredetileg úgy volt, hogy szombat reggelre tér vissza a Föld légkörébe. A modul, amely várhatóan nagyrészt szétesett a légkörben, péntek reggel kétszer is átrepült Spanyolország és az Ibériai-félsziget felett – közölte az űrfelügyeletért felelős európai szerv.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Arek Socha képe a Pixabay -en.

TOP 5