Skip to main content
óraátállítás Magyar Alvás Szövetség

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Talán sosem volt olyan erős vita világszerte az óraátállítás kapcsán, amelynek szószólói abban egyetértenek: nincs szükség rá - írja közleményében a Magyar Alvás Szövetség

Az országok mintegy 60 százaléka nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését. Az Európai Unióban is, ahol évek óta nem tudnak érvényt szerezni annak, hogy megszűnjön ez az eljárás. A tagállamokra vár a döntés: a nyáriban, vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzióban maradjunk - írja a közlemény.

hirdetés

Nagyon sokan - közöttük mi magyarok is - a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat.

A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt táplálnak ellenérzéseket - írják.

A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult, és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják. A Magyar Alvás Szövetség, amely ez utóbbinak a fontosságára hívja fel a döntéshozók figyelmét, az idei közleményében megjegyzi:

Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok"

- hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

AZ ELSŐ NEMZETKÖZI OLAJVÁLSÁGOT MEGELŐZŐEN AZ ÁLTALÁNOSAN ÉRVÉNYBEN LÉVŐ STANDARD IDŐSZÁMÍTÁS VOLT A CÉLSZERŰ VÁLASZTÁS,

de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat - hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség.

Bárhogy is, idén lesz őszi óraátállítás, mégpedig október 30-án, vasárnap, amikor hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órákat. Ugyanakkor az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás már nem lenne esedékes. A mostani akár az egyik utolsó átállítás is lehet, amit átélünk, az eltörlést pedig sokan várják, hiszen korábbi felmérések alapján a legtöbb magyar megszüntetné a kétféle időszámítást.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hihetetlen elmélet: megfordulhat és visszafelé haladhat az idő

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en. 

TOP 5