Skip to main content
robot ugrik tizedik emelet

Kép forrása: youtube

Jó lehet idegen bolygók felderítésére. 

Amerikai mérnökök olyan szerkezetet alkottak, amely ugrás terén mindent és mindenkit lenyom.

hirdetés

A Kaliforniai Egyetem professzora, Elliot Hawkes robotja akár 33 méteres magasságba is képes felpattanni.

Ismereteink szerint magasabbra ugrik, mint bármi, ember által alkotott eszköz, és egy nagyságrenddel magasabbra, mint a legjobb biológiai ugrók 

– áll a Nature által megjelentetett közleményben.

A természet közismerten legjobb ugrói közé tartoznak például a bolhák. Náluk is komolyabb teljesítményre képesek a tajtékos kabócák, akik testhosszuk akár száztizenötszörösét tudják egy ugrással megtenni úgy, hogy az ugrásuk első két milliméterén 400 g gyorsulást érnek el.

A magasság

A robot mintegy ötvenszer magasabbra emelkedik, mint a tajtékos kabóca, induló sebessége másodpercenként 28 méter.

A robot 14 grammot nyom, négy, gumiszalagok által tartott szénszálas lábból áll, amelyeket a szerkezet tetején elhelyezkedő apró motor egy húrral feszít maga felé. Hawkes elárulta, hogy a küllőszerűen felerősített gumiszalagok segítségével jobban megfeszíthetők a szénszálas rugók, anélkül hogy eltörnének. 

A szakembernek komoly tervei vannak a robottal: számításai szerint a Holdon 125 méteres magasságba és ötszáz méter távolságra tudna ugrani. Kicsi tömege miatt könnyen szállítható és nagy távolságokat tud megtenni, ezért kiválóan alkalmas olyan idegen bolygók felderítésére, ahol a ritka vagy hiányzó légkör nem teszi lehetővé például az Ingenuityhez hasonló helikopterek használatát.

(CnetNature)

Forrás - Nyitókép forrása: youtube

TOP 5