Skip to main content

Ai-Da robotművész 

10 napig volt őrizetben az a robotművész, melyet az egyiptomi hatóságok nem engedtek belépni az országba, csak azután, hogy teljesen átvizsgálták, nem tartalmaz-e kémeszközöket.

Ai-Da, a Nagy-Britanniában gyártott robot egy kortárs művészeti találkozóra érkezett Egyiptomba, a határt azonban nem léphette át, sőt, 10 napig kémkedés gyanújával vizsgálat alá is került, írt minderről nemrég a theguardian.

hirdetés

A vámhatóság szerint a művészrobot olyan kamerákkal, modemmel és robotkarral került megalkotásra, mellyel az eszköz kémkedhet. 

A 10 napig tartó vizsgálat alatt a robot alkotója, Aidan Meller felajánlotta a hatóságoknak, hogy a modemet, mely vélhetően a legfőbb problémát okozhatta, eltávolítja Ai-Da-ból, a kamerákat azonban nem tudta kiszerelni az eszközből, az ugyanis mindenféleképpen kell a működéséhez, hisz a robot a kamerákon keresztül rögzít képeket, majd algoritmusai révén műalkotásokká alakítja azokat, azaz így fest képeket. 

Az Egyesült Királyság kairói nagykövetsége végül örömmel nyugtázta, hogy a vizsgálat a művész szabadon engedésével szerencsésen és időben zárult, mivel Aidan Mellernek kellő időre volt szüksége ahhoz, hogy a művészeti találkozóra felkészítse a robotot.

Végül a látogatók megtekinthették, illetve november 7-ig megtekinthetik az absztraktművész festményeit a Forever is now kiállításon 

Az alábbi videón láthatók nem csak a robot által készített festmények láthatók, hanem az is, ahogy fest.

A 2019-ben életre hívott művész munkáit egyébként Londonban, a Design Múzeumban és a Victoria és Albert Múzeumban is megtekinthették az érdeklődők korábban. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Wikipedia - Leemurz

TOP 5